Nu ska det bli mer ljus med hjälp av en pimpad julgran i Hässelby gård. Foto: Mostphotos/Anna Rönnqvist

Hässelby gård får en pimpad gran i vinter

Staden rustar för fullt för att skapa mer liv på gator och torg även vintertid. För Hässelby gård betyder det att torget kommer smyckas med en färgglad julgran.

  • Publicerad 16:43, 19 nov 2019

Stadens projekt Levande Stockholm har framförallt kretsat kring sommargågator och sommartorg, men även vinterhalvåret ingår i satsningen.

I somras var torget i Hässelby gård en av sex platser som gjordes i ordning med bland annat blommor.

Samma platser ska den här vintersäsongen få extra ”pimpade” julgranar. Framförallt handlar det om färggrann belysning men kanske även exempelvis julgranskulor.

”Svårare på vintern”

Att just Hässelby torg är utvalt handlar dels om att platsen sedan tidigare ingår
i sommarprojektet och dels att det har funnits önskemål om att det ska bli mer levande även vintertid.

– Trafikkontoret gör det här i samarbete med stadsdelen. Det är svårare på vintern eftersom sommaren i sig gör så mycket på de här platserna. Men trafikkontoret tittar på fler sätt att aktivera torget vintertid framöver, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad.

Ingen vintergågata

Förra året testade även staden för första gången att göra en vintergågata, Norrtullsgatan mellan Karlbergsgatan och Surbrunnsgatan. Men någon ny vintergågata blir det inte i år. Den platsen byggs just nu om till en torgyta med cykelbana. Någon annan plats var inte aktuell i år, men kanske framöver.

– Det behöver ju inte vara i innerstan utan det kan lika gärna bli en vintergågata i förorterna. Det gäller bara att hitta en gata som passar, säger Daniel Helldén.

Ytterligare 4 miljoner

Nästa år lägger grönblåa ytterligare 4 miljoner kronor på projektet Levande Stockholm, från 18 till 22 miljoner kronor. Om det blir något mer på Hässelby torg då än en gran återstår att se.

– Granen sätts upp den 30 november och ska stå där till slutet av januari. Vi vill ju inte ha juldekorationerna hur länge som helst utan det måste vara något slut på julen, säger Daniel Helldén.

Här ska vintern bli mer ”levande”

Pimpade julgranar, med färgglada lampor på sex platser: Östberga, Bagarmossen (Lagaplan), Skarpnäck (Brandparken), Akalla, Hässelby torg och Odenplan.

Belysningsinstallation i Skarpnäck (Brandparken)

Belysningsinstallation i Järnvägsparken. Evenutellt även vid Sergels torg.

Barrträdutställning på Odenplan med belysning.

Vintertorg. Inte helt spikat. Liljeholmen utreds – taket vid torget kan få belysning och ny möblering. I framtiden kan vintertorgen innehålla aktiviteter.

Kulturevenemang på platserna ovan utreds, likt det samarbete som flera sommargågator hade i somras.

Visa merVisa mindre
Stockholm Direkt