Nöjd. "Jag har familj och vänner, det är viktigt", säger Råckstabon Maria Gustavsson, med Eddie. Foto: Mikael Andersson

Hässelby-Vällingby: Därför är vi nöjda med livet

Går du runt och känner dig allmänt tillfreds med din tillvaro? I så fall är du är inte ensam. Enligt en ny undersökning från länsstyrelsen är boende i Hässelby-Vällingby bland dem som är mest nöjda med livet i Stockholm.

  • Publicerad 16:55, 9 nov 2017

Boende i Hässelby-Vällingby diggar generellt sin tillvaro. I alla fall om man ska tro en färsk medborgarundersökning från länsstyrelsen där 93 procent svarar att de är mycket eller ganska nöjda med livet (se faktaruta).

Stämmer det? Vi gav oss ut i Vällingby centrum och frågade fem boende och för dem verkar svaret vara ja (läs mer längre ner i artikeln).

Fler faktorer spelar in

Men vad är det som gör oss nöjda med livet? Enligt Filip Fors, lyckoforskare och doktor i sociologi vid Umeå Universitet, spelar flera olika faktorer in.

– De som har arbete är mer nöjda med livet än de som är arbetslösa. Däremot är det små skillnader i lycka mellan olika yrkesgrupper. Egenföretagare är dock lyckligare än både arbetare och tjänstemän säger han.

Filip Fors menar också att ens grundinställning till livet påverkar hur nöjd man är.

– Om man är optimist eller pessimist har en stor betydelse, oavsett vilken livssituation man har. Vissa är helt enkelt mer positiva än andra, säger han.

Det håller Vällingbybon Simon Hermansson med om.

– Jag försöker fokusera på det positiva och inte lägga så stor vikt vid det som är negativt. Jag är född positiv, säger han.

Däremot är stadsdelens invånare inte fullt lika nöjda när de svarar på mer detaljerade frågor. Exempelvis svarar endast 13,5 procent att de är mycket nöjda med sin ekonomi. Det kan bero på att folk brukar svara mer positivt på generella frågor än på mer specifika, menar Filip Fors.

– Sedan fokuserar människor mer på saker som de är nöjda med så även om man inte är så nöjd med sin ekonomi kan man vara nöjd med annat och därmed med livet i helhet, säger han.

Smidigt vardagsliv

Annat som påverkar är relationer till andra människor och fritidsaktiviteter. Flera av dem vi träffar på i Vällingby lyfter också betydelsen av att få vardagslivet att gå ihop.

– Vi har nära till skola, dagis och det finns bra kommunikationer, säger Vinstabon och trebarnspappan Gunnar Dörner.

För Maria Gustavsson, boende i Råcksta, betyder familj och vänner mycket för att hon ska känna sig nöjd med livet.

– Att ha människor att bry sig om och att andra bryr sig om mig. Det har vuxit fram i takt med att jag blivit äldre, säger hon.

En anledning till att boende i Hässelby-Vällingby är så nöjda kan också vara att skog och vatten finns runt knuten.

– När vi delade upp svenska data utifrån landsbygd och olika storlekar på städer var det enda vi fann att människor från landsbygden mådde lite bättre. Däremot spelade storlek på städerna ingen roll. En faktor kan vara närheten till naturen och hur ofta man är ute i naturen, säger Filip Fors.

Hej Hässelby-Vällingby, hur nöjda med livet är ni egentligen?

Soumia Delayah, 29, studerar, Hässelby strand: "Jag är nöjd med livet! Jag bor i ett lugnt område med snälla grannar. Det är ganska nära centrum , nära till förskolan och det finns bra med bussar så att vardagen funkar. Och det är roligt att plugga till förskollärare." Foto: Mikael Andersson

Gunnar Dörner, 45, driftledare, med barnen Arvid 6 och Albin 11, Vinsta: Gunnar: "Jag är ganska nöjd med mitt liv. Vi har tre barn och bor ungefär som vi vill, i ett litet hus i Vinsta. Just nu i livet är det viktigt med nära till skola, dagis och kommunikationer och det har vi. Det här är en bra stadsdel att bo i, vi flyttade hit 2000." Albin: "Jag blir glad av att spela tevespel och idag har vi varit på tevespelsmuseum så jag är jättenöjd!" Foto: Mikael Andersson

Sandra Martinsson, 64, pensionär, Hässelby gård: "Egentligen är det fel dag att fråga mig för jag är en sån som åker upp och ner i det svarta hålet. Så har jag varit i hela mitt liv och när det är neråt går jag i idé hemma i soffan. Men sedan jag fick cancer har jag ändå lättare att glädja mig åt de små sakerna i livet. Som att det är fullmåne ute eller att jag som idag ska bli utbjuden på födelsedagsmiddag." Foto: Mikael Andersson

Simon Hermansson, 31, trafiksamordnare, Vällingby: "Jag säger alltid att livet är på topp! Jag tror att det handlar mycket om inställning och att fokusera på det positiva. Det kan vara enkla saker som att man behöver gå en bit för att det inte går någon buss. Antingen kan man tycka att det är jobbigt eller fokusera på att det är fint väder och så vidare. Relationer och närhet till andra människor också viktigt." Foto: Mikael Andersson

Mer ur undersökningen av medborgarnas attityder

Andel som svarat att det stämmer mycket bra att de trivs på sin arbetsplats: 41,5 &

Andel som svarat att det stämmer ganska bra att de trivs på sin arbetsplats: 51 %

Totalt: 92,5 %

Andel som svarat att de upplever sin fritid som mycket meningsfull: 31 %

Andel som svarat att de upplever sin fritid som ganska meningsfull: 52,5 %

Totalt: 83,5 %

Andel som svarat att de är mycket nöjda med sin ekonomi: 13,5 %

Andel som svarat att de är ganska nöjda med sin ekonomi: 41 %

Totalt: 54,5 %

Andel som svarat att de på det hela taget är mycket nöjda med sitt liv: 32, %

Andel som svarat att de på det hela taget är ganska nöjda med sitt liv: 61 %

Totalt: 93 %

Siffror från länsstyrelsens medborgarundersökning 2017. Runt 1900 stockholmare, varav runt 136 från Hässelby-Vällingby, har svarat på frågorna om livet, fritiden och ekonomin. Drygt 1200 stockholmare, varav 76 från Hässelby-Vällingby, har svarat på frågan om arbetsplatsen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nordens bästa krog stänger

Nyheter Har gått i konkurs I 13 år har stjärnkrogen Esperanto huserat på Kungstensgatan på Östermalm. 2016 valdes den till Nordens bästa restaurang. Men nu är det över.torsdag 21/6 14:58

Nio-till-fem-jobb är inget för Parisa

Nyheter Under sommaren kommer vi varje vecka intervjua en Vallentunapolitiker. Först ut är Parisa Liljestrand (M). Hon berättar vilka som är de viktigaste frågorna i årets val, vad hon gör på fritiden och...torsdag 21/6 14:09