Hotas. Piren som ska höra till Lövsta värmeverk ska enligt de nya planerna ligga där Lövstabadet och båtklubbarna ligger idag. Nu samlas Hässelbybor för att badet ska bevaras. Foto: Stella Papapanagiotou

Hässelbybor sluter upp för hotade Lövstabadet

Innan jul kom beskedet att Lövstabadet och Lövsta båtklubb försvinner om nya Lövsta värmeverk byggs. Nu mobiliserar Hässelbyborna i en ny Facebookgrupp för att rädda badet och båtklubben.

  • Publicerad 11:39, 7 jan 2019

Lotta Herslöf är initiativtagare till Facebookgruppen "Bevara Lövstabadet och Lövsta båtklubb". Foto: Privat

Det var i mitten av december som StockholmDirekt kunde berätta att Lövstabadet och båtklubbarna intill kan tvingas flytta när nya Lövsta värmeverk byggs.

Populär badplats försvinner i västra Stockholm

Flera läsare har hört av sig efter vår artikel och varit upprörda över att badet kan flyttas. En som reagerat är Lotta Herslöf, boende i Hässelby villastad.

– Jag tror inte att det finns plats för ett nytt bad eller för båtklubbarna i närområdet så det måste få vara kvar. Därför startade jag en Facebookgrupp där folk kan samlas och rätt information kan spridas, säger Lotta Herslöf.

Facebookgruppen växer

Gruppen "Bevara Lövstadadet och Lövsta båtklubb", som startades i fredags, har i skrivande stund 543 medlemmar.

– Många förstår ju att det behövs ett nytt värmeverk, men är oroliga för miljögifterna som kan komma upp när man muddrar sjöbottnen. Sedan får man inte glömma barnperspektivet – att kunna cykla till sin badplats utan att behöva få skjuts av sina föräldrar, säger Lotta.

Att Kyrkhamn har utsetts till Stockholms tystade plats och att det finns planer på att göra området till ett naturreservat är aspekter som måste tas upp, menar Lotta. Hon vill att politikerna nu ska tänka igenom frågan ett varv till.

– Enligt Stockholms Exergis vd skulle Hässelby värmeverk kunna renoveras och då stå kvar i 40-50 år. Det tycker jag verkar rimligt, säger hon.

Planen: Här kan Hässelbys nya värmeverk hamna

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

De bor i Stockholms enda tvångsförvaltade hus

Nyheter Vann kampen mot hyresvärden – men tvingas fortfarande bo bland mögel och fuktskador I flera år har boende i Kransen kämpat mot sin hyresvärd, som ignorerat mögel, fuktskador och vanskött fastigheten. Nu har värden förlorat makten över huset – och tvingas betala för stora...onsdag 20/3 19:30

Polisen tog halvt ton vattenpipstobak i tillslag

Nyheter Slog till mot bilverkstäder och biltvättar Ett halvt ton vattenpipstobak, fyra gripna och en stor mängd stöldgods. Det lyckades polisen komma över i en stor räd mot den organiserade brottsligheten i Botkyrka och Huddinge förra veckan.onsdag 20/3 17:09