Hotas. Piren som ska höra till Lövsta värmeverk ska enligt de nya planerna ligga där Lövstabadet och båtklubbarna ligger idag. Nu samlas Hässelbybor för att badet ska bevaras. Foto: Stella Papapanagiotou

Hässelbybor sluter upp för hotade Lövstabadet

Innan jul kom beskedet att Lövstabadet och Lövsta båtklubb försvinner om nya Lövsta värmeverk byggs. Nu mobiliserar Hässelbyborna i en ny Facebookgrupp för att rädda badet och båtklubben.

  • Publicerad 11:39, 7 jan 2019

Lotta Herslöf är initiativtagare till Facebookgruppen "Bevara Lövstabadet och Lövsta båtklubb". Foto: Privat

Det var i mitten av december som StockholmDirekt kunde berätta att Lövstabadet och båtklubbarna intill kan tvingas flytta när nya Lövsta värmeverk byggs.

Populär badplats försvinner i västra Stockholm

Flera läsare har hört av sig efter vår artikel och varit upprörda över att badet kan flyttas. En som reagerat är Lotta Herslöf, boende i Hässelby villastad.

– Jag tror inte att det finns plats för ett nytt bad eller för båtklubbarna i närområdet så det måste få vara kvar. Därför startade jag en Facebookgrupp där folk kan samlas och rätt information kan spridas, säger Lotta Herslöf.

Facebookgruppen växer

Gruppen "Bevara Lövstadadet och Lövsta båtklubb", som startades i fredags, har i skrivande stund 543 medlemmar.

– Många förstår ju att det behövs ett nytt värmeverk, men är oroliga för miljögifterna som kan komma upp när man muddrar sjöbottnen. Sedan får man inte glömma barnperspektivet – att kunna cykla till sin badplats utan att behöva få skjuts av sina föräldrar, säger Lotta.

Att Kyrkhamn har utsetts till Stockholms tystade plats och att det finns planer på att göra området till ett naturreservat är aspekter som måste tas upp, menar Lotta. Hon vill att politikerna nu ska tänka igenom frågan ett varv till.

– Enligt Stockholms Exergis vd skulle Hässelby värmeverk kunna renoveras och då stå kvar i 40-50 år. Det tycker jag verkar rimligt, säger hon.

Planen: Här kan Hässelbys nya värmeverk hamna

Man rånad – kastades i vattnet

Nyheter En person gripen misstänkt för rån och mordförsök En man blev kastad i vattnet i samband med ett rån vid Vasabron under måndagskvällen.tisdag 18/6 9:57

Brand på Järvafältet under kontroll

Nyheter Flygförbud har släppts efter riskbedömning Branden på Järvafältet är under kontroll. Sedan tidig tisdag morgon vattenbombas platsen med helikoptrar.tisdag 18/6 9:36

Vi är Västerort

Stockholm Direkt