Författaren Vanja Persson har skrivit en bok om att klara sig på skral ekonomi. Foto: Ylva Bergman

Hässelbyförfattaren skriver för alla med urusel ekonomi

Vanja Persson från Smedshagen har skrivit en bok om pengar – för dem som inte har några. Hon hoppas att boken ska hjälpa människor och samtidigt väcka opinion.

  • Publicerad 16:30, 24 nov 2016

Alla ekonomiböcker är till för personer som redan har pengar.

Jag har skrivit om och för alla med urusel ekonomi. Jag letade efter en bok om det eftersom jag själv har sjukersättning på 75 procent och har levt länge med usel ekonomi. Men alla ekonomiböcker är till för personer som redan har pengar. Eftersom jag är författare och skriver barnböcker i vanliga fall tänkte jag att jag skriver boken själv istället.

Första delen handlar om att ta kontrollen känslomässigt och acceptera sin ekonomiska situation. Det är viktigt eftersom många med lite pengar är kroniskt sjuka eller pensionärer vilket ofta innebär små chanser till att få högre inkomst. Då måste man inse att man kanske inte har råd med dagstidning eller tv, något som många andra tar för självklart. Det är det viktigt att ta itu med de känslorna, även om det är orättvist.

Jag har tagit med spartips och tips på olika sätt att försöka öka sin inkomst. Men jag skriver också om hur familj och vänner kan hjälpa till och att det faktiskt är viktigt att ibland unna sig saker – även om man egentligen inte har råd.

Jag drog igång en kickstarter-kampanj för att hålla nere priset på boken så att så många som möjligt ska ha råd att köpa den. Det är både människor i min närhet och många som jag inte känner som har skänkt pengar och det är jätteroligt! Sen är det är klart att de som har det allra sämst kanske inte har råd att köpa boken ändå, men jag hoppas att biblioteken ska köpa in den.

Man känner sig ofta väldigt ensam när man har dålig ekonomi så jag hoppas att boken kan bli som en vän som stöttar och förstår hur det är. Jag hoppas också att den ska väcka uppmärksamhet hos politiker som faktiskt kan påverka hur sjukersättningen och pensionssystemet ser ut. Det är ingen som svälter ihjäl i Sverige men det är många som faller mellan stolarna och lever utan att ha råd med det som andra tar för självklart.

Författaren Vanja Persson bor i Smedshagen. Foto: Ylva Bergman

Vanja Persson

Bor: Smedshagen i Hässelby.

Familj: Två vuxna barn och två barnbarn.

Aktuell: Har skrivit Krisboken – Nyckeln till att överleva trots urusel ekonomi som kommer ut på egna förlaget Magic Wonders.

Vanjas akuttips för att överleva på lite pengar

1. Låna inte pengar för det ställer till det mer i längden. Om man är i en situation där man måste låna pengar för att få det att gå ihop behöver se över sin situation och förändra den.
2. Sänk bostadskostnaden genom att ha en inneboende om det är möjligt.
3. Se över vad det finns för mat hemma i skåpen och försök vara kreativ med det.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stor humorgala tillbaka i Stockholm

Nyheter Nu ska Sveriges bästa standup-komiker utses Nu ska landets roligaste standup-komiker utses. Här är de nominerade till Standupgalan.fredag 18/1 16:16