På hemmaplan. "Hässelby satte hela grunden för min musik. Med den här plattan har jag gått tillbaka till grunderna, till den musik jag är uppvuxen med och älskar. Men jag har också varit öppen för nya influenser", säger Linda Pira. Foto: Mikael Andersson

Hässelbys hiphop-drottning släpper nytt

Hiphopartisten Linda Pira har flera hitsinglar i bagaget, men det är först nu hon är aktuell med sitt första fullängdsalbum. På skivan LEGENDARISK ser hon tillbaka på sin resa från fritidsgården Lyktan i Hässelby gård till Berns salonger.

  • Publicerad 16:54, 25 okt 2019

– Hej, Linda, länge sen! ropar en man från en balkong.

En kille går förbi och säger att hennes senaste låt var grym.

Ett gäng exalterade tonårstjejer ser henne och ropar glatt.

Idag bor Linda Pira i Kista, men att uppväxtens Hässelby alltid kommer vara en del av henne är tydligt när hon går genom Hässelby gård.

För sex år sedan dök Linda Pira upp i folks medvetanden, när hon gästade STOR:s låt Rom & Kush. Låten blev en hit. Sen dess har hon släppt flera hitsinglar, som låten Knäpper mina fingrar, vunnit otaliga priser och det har gjorts dokumentärfilm om hennes liv. Men det är först nu hon släpper sitt första fullängdsalbum.

– När jag slog igenom så gick allt så snabbt. Alla ville höra mer direkt, jag gick in i studion och allt som spelades in släpptes. Det var inte jättegenomtänkt, säger hon.

För tre år sedan var det nästan dags för ett debutalbum, men dagen innan release bestämde sig Linda för att blåsa av hela projektet.

– Det var en sån press, men det kändes inte rätt. Det fanns ingen röd tråd i albumet. Det var inte så jag ville göra det, säger hon.

Eget bolag. Linda Piras första fullängdare släpper hon på det egna skivbolaget Reina, som är döpt efter hennes mamma och som betyder "drottning" på spanska. Foto: Mikael Andersson

"Livet kom emellan"

Livet kom helt enkelt emellan. Linda berättar att hon har ADHD som gör att det svårt för henne att avsluta projekt, och hon födde tvillingar som hon idag har varannan vecka och som precis börjat skolan. Det har varit svårt att hitta ett flow.

– Jag förlorade min mamma för ett och ett halvt år sedan, då kom jag fram till att jag måste sluta lyssna på andra. Jag funderade på att gå en sminkkurs, börja plugga. Men när jag gick in i studion igen fick jag samma känsla som när jag var i studion som 15-åring. Jag gick in utan skivbolag och fick tillbaka kärleken till musiken, jag gjorde det för att det var kul igen.

Minnesplats. Toppen av trappen upp från Loviselundsvägen mot Friherregatan kallades "Borgen". Där brukade Linda Pira hänga med sina vänner. Foto: Mikael Andersson

Basgångar genom väggarna

En av adresserna Linda växte upp på var Friherregatan, där hon hade sitt rum vägg i vägg med brorsan som lyssnade på hiphop.

– Jag hörde basgångarna genom väggen och så fort han inte var hemma var jag i hans rum och lyssnade på hans skivor. Det var Latin Kings, Ken Ring, Petter, det var där jag förälskade mig i hiphop, säger hon.

I skolan var allt tråkigt utom just musik, och tidigt fattade Linda att det var musik hon skulle göra. Hon uppträdde på roliga timmen och sen på fritidsgården Lyktan.

– Jag hängde också utanför Studio 165 (en musikstudio som fanns i Hässelby, reds anm.), bara hängde, men de ville inte släppa in mig. Jag hade tandställning på den tiden, så Ken Ring kallade mig "Rälsen". "Dra till tunnelbanan, Rälsen", sa han.

Mer mogen musik

Hon säger hon är en mognare artist idag, även om hon musikmässigt hittat ett sound mer likt hennes tidiga material.

– Hiphop kan vara så allvarligt och monotont om det inte finns en glimt. I min ålder måste det göras med en glimt, och jag flörtar med det som andra driver med hiphop om.

Ett exempel hon tar upp är låten Gang Gang, den första singeln från nya plattan. Idén till låten föddes på en tillställning inne i stan, en bra bit från barndomens Hässelby.

– Jag satt på en fest på Berns och såg mig omkring. Där var Bianca Ingrosso och olika influencers, jag trodde aldrig jag skulle sitta och skåla med dem. Jag tänkte att jag måste göra en låt om det, att man aldrig vet vart livet tar en, säger Linda och fortsätter:

– Nästa låt som släpps, Show för publik, hänger ihop med det. Att jag har mask i vissa miljöer, att jag pratar annorlunda än jag gjorde 2012. Allt kanske ser bra ut på Instagram, men jag har mina inre demoner och jag försöker vara ärlig med det, säger Linda.

Det mesta är klart inför skivsläppet 8 november. Det Linda Pira fokuserar på nu är mest att hålla sig lugn.

– Jag är skitnervös, det är som att lämna en del av mig själv. Men det känns rätt att göra det nu, och det är som en del av min terapi.

När intervjun är över och vi reser oss från bordet på Café de Nice i Hässelby gård, hörs en försiktig viskning från bordet bredvid.

– Det är Linda Pira, jag måste säga hej.

Fram kommer Britt-Marie Sirén, 73, med sin man Sven. De vill hälsa på Linda.

– Vi är så gamla att ingen tror att vi vet vem hon är, men hon är ett sånt föredöme för unga förortstjejer, säger Britt-Marie Sirén.

Tre artiser att hålla koll på

Greekazo

"Han är en nykomling, och jag tror på honom. Han har en framtid och han är duktig tekniskt. Det finns många artister som blir tillfälliga, men jag tror han kommer bli långvarig."

Dani M

"Han har musikbakgrund, hela hans familj är musiker. Han har hållit sig relevant längst av alla och släpper bara kvalitet."

L1NA

"Hon har precis slagit igenom och släppt två skitbra singlar med Mack Beats. Jag tror på henne, hon kommer gå till historien som nästa stora stjärna."

Linda Piras smultronställen i Hässelby

Maltesholmsbadet

"Det ligger nära Aprikosgatan, där jag bodde förut. Jag hade hund då, vi brukade promenera dit och bada. Det fanns en bänk, med utsikt över Mälaren, där jag kunde sitta och tänka om jag var ledsen eller behövde komma i rätt headspace."

Friherregatan 1

"Där bodde jag när jag växte upp. Det fanns korridorer och gångar jag brukade springa och busa i med min storebrorsa, det var sjukt roligt. Vi lekte Röda vita rosen och busringde på dörrar. Ken Ring bodde där, det var kul att plinga på hans dörr. En gång lånade han tv-spel av oss som vi aldrig fick tillbaka."

Hässelängen

"Där har jag många minnen ifrån. Vi hade fotbollsturneringar med skolan där, jag dresserade och lekte med min hund där, och jag minns att jag alltid skjutsade folk på cykel. Ibland gick vi upp och kollade på hästarna också."

Albumdebut. Det är först nu Linda Pira släpper sin första fullängdare, trots att hon har flera hitsinglar på cv:t. "Det har inte känns rätt förrän nu", säger hon. Foto: Mikael Andersson

LEGENDARISK

Lindas första fullängdare heter LEGENDARISK och släpps 8 november.

"Namnet kommer ifrån alla som är med och gästar. Alla producenter är för mig legendarer. Att få jobba med mina egna idoler och känna att det är en bra jävla skiva gjorde det givet att döpa plattan till legendarisk."

Barndomsminnen. "När jag gick i Hässelbygårdsskolan hade jag alltid lurar i, och fick alltid skäll för det. Musik fanns i mitt liv 24/7", säger Linda Pira. Foto: Mikael Andersson

JO: Chef i Hässelby-Vällingby struntade i tingsrättsdom

Nyheter Allvarlig kritik riktas mot stadsdelsnämnden En biträdande enhetschef i Hässelby-Vällingby struntade i ett tingsrättsbeslut och stadsdelsnämnden har agerat opartiskt. Det slår Justitieombudmannen (JO) fast i ett beslut som kom i veckan.onsdag 22/1 16:47

Premiär för ny barnteater i Spånga-Tensta

Nyheter Då visas nya föreställningen Moliéreensamblen har tidigare satt upp barnföreställningarna "Äta själv" och "Tappa tand". Nu är det dags för "Nya skor" att visas i såväl Tensta som Spånga.onsdag 22/1 16:40