"Jag spelar inte längre piano själv, men jag älskar min Steinway. Jag har goda vänner som är pianister som kommer hit bara för att få spela på den, men jag säljer den inte för guld", säger Kerstin Meyer. Foto: Ylva Bergman

Hässelbys operadrottning vill aldrig sluta sjunga

Kerstin Meyer är en av Sveriges mest framstående operasångerskor och har uppträtt på scener över hela världen. Efter en lång karriär har hon dragit sig tillbaka i huset i Hässelby villastad, men än har hon inga planer på att sluta sjunga.

  • Publicerad 11:36, 1 dec 2016

"Jag kommer aldrig att glömma den första gången jag var på opera. Jag var tolv år när en vän till familjen ringde min mamma och frågade om han fick ta med mig på Valkyrian den kvällen. Det var lika bra att börja med Wagner. Han visste att jag var intresserad av musik, jag började spela piano redan som fyraåring.

Vi hade biljetter på första bänk, ridån gick upp, och jag greps direkt av musiken och de stora kärleksscenerna. Då var jag tillsammans med en kille som jag inte var så förtjust i, och när jag såg operan förstod jag hur riktig kärlek skulle kännas. Jag åkte direkt hem och gjorde slut.

Efter det gick jag ofta på opera och började också att sjunga själv. Som 20-åring kom jag in på operaskola och arbetade sedan på scener i hela världen. Det var ett slitsamt jobb, men för mig fanns det aldrig något annat alternativ. Det var ingen idé att tänka på något annat.

Operasångerskan Kerstin Meyer vill aldrig sluta sjunga. Senast för tre år sedan stod hon på Malmö operas scen i rollen som Madame Armfeldt i Sommarnattens leende. Foto: Ylva Bergman

Jag jobbade som sångerska tills jag blev för gammal för det, då var jag 56 år. Samma dag som jag pensionerades ringde de och bad mig bli rektor för Operahögskolan. Det var jag i tio år, så länge har ingen suttit. Jag har fortfarande kontakt med hela svenska operaeliten, när mina gamla elever är trötta kommer de förbi och pratar lite, det är skojigt.

Jag lärde känna min man Björn när vi jobbade tillsammans på Drottningholmsteatern. Vi hade flera hus, men när han dog valde jag att behålla huset här i Hässelby, som vi hade inrett tillsammans. Jag älskar naturen här, det finns en stor frihet i den.

Jag sjunger fortfarande själv, men det senaste året har jag varit sjuk i både halsen och kroppen. Det har varit förfärligt att inte kunna sjunga. Men jag ska nog bli frisk snart, och jag tänker sjunga igen."

Kerstin Meyer Bexelius

Ålder: 88 år

Karriär: Operasångerska (mezzosopran), slog igenom 1954 som titelrollen i Carmen på Kungliga operan i Stockholm. Utnämndes 1962 till hovsångerska. 1984 blev hon rektor och lärare på Operahögskolan i Stockholm. Hon sommarpratade i P1 2013.