Hästolycka. De inblandade ryttarna vill nu att hundägare håller bättre koll på sina hundar. Foto: Mostphotos

Häst skrämdes av lös hund och krockade med träd – fick avlivas

En okopplad hund skrämde i veckan två hästar på Ekerö. Hästarna skenade och den ena krockade med ett träd och fick avlivas. Nu vill ryttarna att hundägare håller bättre koll på sina hundar.

  • Publicerad 08:42, 21 apr 2017

Han kunde inte röra sina bakben så vi förstod direkt att det var illa.

Under sommarhalvåret får inte hundar springa lösa och okopplade i skogsområden där det kan finnas vilt. Men alla tar inte hänsyn till det, vilket tidigare i veckan fick förödande konsekvenser.

I tisdags förmiddag var Annika och hennes kollega ute och red sina hästar på ridstigen på Jungfrusundsåsen. De jobbar båda inom hästnäringen och är vana ryttare. Plötsligt möttes ekipagen av en okopplad hund ett hundratal meter framför dem.

– Den ville springa fram till oss och hälsa och leka, säger Annika som egentligen heter något annat.

►LÄS ÄVEN: Ryttare vädjar till bilisterna: Sluta dåna förbi oss

Hunden kom glatt galopperande mot dem. Hästarna är hundvana och brukar inte reagera, men den här hunden var av en större ras som hästarna förmodligen inte var vana vid, berättar Annika.

Hästarna drabbades av panik och började skena. Efter en bit föll Annika och hennes kollega av. De följde efter hästarna och hittade då den ena, en åttaårig valack, liggandes vid ett träd.

– Han var fortfarande vid liv, men han kunde inte röra sina bakben så vi förstod direkt att det var illa.

Veterinären fick komma och avliva hästen på plats.

– Hans ägare är enormt ledsen, han var hennes ögonsten.

►LÄS ÄVEN: Okänd hund attackerade Sune – nu vill hans matte varna andra

Annikas häst sprang hem till stallet och var i stort sett oskadd. Hundägaren vet de ingenting om, de är inte ens helt säkra på om hundägaren uppfattade att de föll av hästarna.

Nu vill ryttarna uppmärksamma hundägare på att vara försiktiga och hålla koll på sina hundar.

– Hundägare måste alltid vara helt säkra på att de kan kontrollera sina hundar, så att de inte sticker iväg oavsett vad som händer. På Jungfrusundsåsen finns många okopplade hundar, så det känns inte helt tryggt att rida där, säger Annika.

Efter olyckan anlände både polis, ambulans och räddningstjänst till platsen. Annika och hennes kollega fick endast lindriga fysiska skador men fick åka till sjukhus som en försiktighetsåtgärd.

– Vi hade tur som ramlade av på rätt ställen, säger Annika.

Så säger lagen

Hundägare är alltid skyldiga att hålla sina hundar under sådan tillsyn och uppsikt att den inte skrämmer, ofredar eller skadar människor och djur. Polisen är tillsynsmyndighet.

På Mälaröarna gäller kopplingstvång i Ekerö centrum och större delen av Drottningholmsparken.

Mellan den 1 mars och den 20 augusti får hundar, enligt jaktlagen, inte springa lösa i marker där det finns vilt.

Undrar du över något? Kontakta kommunens miljö- och hälsoskyddskontor.

Källa: Naturskyddsverket och Ekerö kommun

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Rena snurret på parkeringskarusellen

Nyheter Hur tänkte ni nu? En läsare hörde av sig till redaktionen med den ödmjuka frågan till sina medparkerare på Karusellplan.tisdag 19/6 15:39

C: Bevara Lovön som en grön lunga

Nyheter Fokus hamnade på flyktingmottagning och Alliansen sprack. En omvälvande mandatperiod, känner Ove Wallin (C). – Stora frågor har tillkommit utifrån, säger han.fredag 15/6 14:53

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter