Farligt. Vid Vadavägen i Brottby kör folk som dårar, tycker hästägaren Lisa Hjorth som är rädd att det bara är en tidsfråga innan det händer en olycka. Foto: Privat

Hästägare har ledsnat på fortkörare i Brottby

Brottbybon Lisa Hjorth är en av flera hästägare som har tröttnat på de bilister som kör för fort förbi häst och ryttare längs vägen.

  • Publicerad 17:30, 21 aug 2019

Hästägare i Norrort har flera gånger uppmärksammat problemet med bilförare som kör för fort förbi både hästar och människor vid stallen.

– Jag tycker det har blivit mycket värre senaste tiden. Folk är helt galna, de skiter fullständigt i en, säger ryttaren Lisa Hjorth.

Hon har sitt stall mittemot Vada kyrka, vid Vadavägen i Brottby – där hon upplever att det är som värst med ouppmärksamma bilförare.

– Det är på alla möjliga vägar men på Vadavägen är det katastrofalt. Jag måste korsa vägen och rida på den ett tag för att svänga in till andra mindre ridvägar. Men långtradare och allting bara bränner förbi, fast jag har häst. Det visas noll respekt. Det är ett mirakel att det inte hänt en olycka än, säger Lisa Hjorth.

Flyktdjur

I veckan skrev hon ett inlägg i den lokala Facebookgruppen Brottby's finest! för att uppmärksamma problemet och uppmana bilförare att sakta ner när de ser en häst och ryttare längs vägen. Fyra dagar senare var inlägget uppe i 160 kommentarer och 135 reaktioner, och ytterligare en hästägare hade publicerat ett inlägg om situationen på Rumsättravägen i Brottby.

Även fast hästarna ofta är trafiksäkra så kan det alltid hända något oväntat, eftersom hästen är ett flyktdjur, förklarar Lisa Hjorth.

– Ser du en häst och människa på vägen ska du dra ner tempot och typ krypa förbi i 20-30 kilometer i timmen. Och om man ser att hästen är orolig får man stanna, säger Lisa Hjorth.

Hästägare i Täby vädjar efter fortkörningarna

Barnens fina kärlekshälsning till Täbys äldre

Nyheter Kom med pyssel och ballonghjärtan Barnen på Futuraskolans förskola i Näsbypark överraskade äldre med rosor, sång och fika på alla hjärtans dag. Nu vill de fortsätta träffas.tisdag 18/2 17:11

Vallentunabor vill kunna påverka mer

Nyheter Kommunen får underkänt i fråga om inflytande Vallentunas invånare vill ha mer inflytande i sin hemkommun. Det stod klart efter en undersökning från SCB som gjordes under 2019. Nu har kommunstyrelsen fattat beslut om att arbeta med det här.tisdag 18/2 17:07
Stockholm Direkt