KONFERENS. I höst åker Tommy Kuusela på häxkonferens. Foto: Privat

Hatade häxor har blivit feministiska förebilder

För några hundra år sedan injagade de skräck i sin omgivning och avrättades. I dag är de unga häxorna feministiska förebilder med tusentals följare i sociala medier.

  • Publicerad 05:55, 18 apr 2019

Tommy Kuusela är forskningsarkivarie på Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala. Han har precis fått en inbjudan till en häxkonferens i Stuttgart på temat ”Djur och häxor”.

– Häxor är spännande. Hundratals människor gick ett grymt öde till mötes. Men hur gick det till? Hur tänkte man? Vilka mekanismer styrde och låg till grund för anklagelser och domar?

Redan i vikingatidens isländska sagor berättas det om häxor som flyger genom luften på kvastar. Häxkonster var en vanlig förklaring när exempelvis korna mjölkade dåligt. Inte sällan var det någon i grannskapet som pekades ut som den skyldige, men det var först när Karl IX 1608 införde Gamla Testamentets mosaiska lag i svensk lagstiftning som häxeri blev belagt med dödsstraff. Den mosaiska lagen föreskrev dödsstraff för alla former av trolldom och grundade sig på Bibelns bud "du skall icke låta en trollkona leva". 

400 avrättades

– Fram till dess hade man varit rädd för häxor, men nu exploderade det. Häxan var i förbund med djävulen och inte bara ett hot mot kyrkan utan även mot statsmakten, säger Tommy Kuusela.

Omkring 400 människor, de flesta kvinnor, avrättades under den hysteri som rådde i Sverige och övriga Europa under senare delen av 1600-talet.

– Med tiden växte det fram ett motstånd mot häxprocesserna, inte minst i Stockholm där det fanns bildade personer som var skeptiska, säger Tommy Kuusela.

Till sist segrade förnuftet. Den sista halshuggningen för häxeri verkställdes 1704 i Eskilstuna.

Häxornas anknytning till påsken har också en kristen bakgrund. På skärtorsdagen satte sig häxorna på sina kvastar för att flyga till Blåkulla. När den kristna världen på långfredagen sörjde Jesu lidande och död på korset förlustade sig häxorna och djävulen med orgier i Blåkulla.

I dag är ingen längre rädd för häxor. Tvärtom.

I början på 2000-talet blev Melissa Joan Hart världsberömd i rollen som tonårshäxan Sabrina. 17 miljoner såg det första avsnittet av serien som sändes under sju säsonger i ett 30-tal länder.

RESER. På skärtorsdagens kväll kryllar det av häxor i skyn. Foto: Mostphotos

Stockholm Direkt