Nominerad. Höghuset Pumpen, i mitten av bilden, kan få Arkitekturupprorets kalkonpris årets fulaste byggnad. Foto: Mikael Andersson

Hatade höghuset i Kallhäll kan få kalkonpris

Höghuset Pumpen i Kallhäll centrum har väckt starka känslor i området sedan det blev klart. Nu är huset nominerat till fulaste nybygget i Sverige.

  • Publicerad 11:30, 4 dec 2018

Det är föreningen Arkitekturupproret som för tredje året i rad ska dela ut sitt Kasper Kalkon-pris för årets fulaste nybygge, samtidigt som arkitekturpriset Kasper Sallin delas ut.

Föreningens medlemmar har fått nominera totalt 15 nyproducerade byggnader från hela Sverige som blivit klara under året som gått.

Ett Järfällabygge finns med på listan över nominerade – det är det omdebatterade höghuset Pumpen i Kallhäll centrum.

I våras skrev StockholmDirekt om det 16 våningar höga HSB-huset som Bau Arkitekter ritat, då en Kallhällsbo ritat en ny fasad till huset.

Vill väcka debatt

Syftet med Kasper Kalkon-priset är att väcka debatt om den nyproduktion av hus som sker i dag.

– Det finns en sorts uppdämd frustration. Och det är ett ganska harmlöst ämne att diskutera, vi attackerar inte människor utan byggnader, men som angår alla människor, säger Sigvald Freylander, ordförande i föreningen Arkitektupproret.

Vad fulaste huset vinner? En räkning för att få priset.

– Konstigt nog så kommer ingen för att hämta priset, säger Sigvald Freylander och skrattar.

Men han drar en parallell till Golden Raspberry Award i Kalifornien, som årligen delar ut pris för sämsta filminsatser där utdelningen sker i nära anslutning till Oscars-galan.

– Dit komma inga i början, men till sist upptäckte kändisarna att de nog måste gå till slut!

Vinnaren koras i vår

Vinnaren presenteras tisdagen den 19 mars, och fram tills dess går det att rösta fram den fulaste byggnaden. Alla som gillar Arkitekturupprorets Facebook-sida kan rösta.

I skrivande stund har 139 personer lagt sin röst på Pumpen, mot 549 röster på kvarteret Sofia i Malmö som för närvarande toppar listan.

Och vad byggherren HSB själva säger om huset? I våras sa de så här, då StockholmDirekt skrev om kritiken mot att slutresultatet skilde sig från illustrationerna.

– Det är klart att det är tråkigt när någon inte tycker om ett hus vi gjort, man måste förstå att i en sån här process så händer det saker på vägen. Vi har följt besluten som gäller och man får inte glömma att det finns en professionalism bakom, sa då Catherina Fored vd på HSB norra Storstockholm.

Stockholm Direkt