Medborgarna ställde ansvariga till svars under ett öppet möte om ett framtida sprututbyte vid Gullmarsplan. Längst fram i blå klänning; Jessica Ericsson (L). Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Hätsk stämning på möte om nytt sprututbyte

Det nya sprututbytet vid Gullmarsplan fortsätter att skapa ilskna kontroverser. På ett allmänt informationsmöte igår kväll rasade såväl närboende som politiker hårt mot planen.

  • Publicerad 10:48, 16 jan 2018

Om ett barn sticker sig på en spruta, vem av er tar ansvar?!

Först var placeringen av landstingets andra sprututbyte hugget i sten. Sedan kom protesterna. Stötestenen är att den tilltänkta tomma lokalen, som tidigare huserat en beroendemottagning för samma målgrupp, är granne med en förskola.

Då backade de ansvariga ett snäpp: verksamheten där de som injicerar narkotika kan byta ut sina verktyg för att stoppa smittspridning, kan kanske komma att placeras någon annanstans. Men det är inte säkert.

Igår kväll hölls ett öppet möte på ett hotell vid Globen, för att ge bekymrade medborgare en chans att ställa frågor till ansvariga politiker, tjänstemän och läkare. Ett 80-tal personer satt bänkade, flera från Nätverket inget sprututbyte vid Gullmarsplan, och stämningen blev snabbt hätsk.

– Det här är ingen valvinnare som gör en populär. De flesta är positiva till sprututbyte men inte när det hamnar på ens egen bakgård. Men vi har skyldighet att erbjuda bra vård till alla. Politikerna fattar besluten och tjänstemännen hittar lämplig lokal, inledde Jessica Ericsson (L), ordförande i beredningen för folkhälsa och psykiatri, samtidigt som hon erkände och bad djupt om ursäkt att kommunikationen med medborgarna brustit. 

Politiker sågar sprututbyte vid Gullmarsplan

Och hon fick rätt i att vård av de som använder narkotika, inte gör en populär. Det är oron för att de som nyttjar sprututbytet ska utgöra ett hot mot barnen på förskolan, till exempel genom att drälla kanyler kring sig, som är störst. Samtliga människor som yttrade sig tyckte att det här var ett mycket illa underbyggt beslut, samtidigt som de flesta uttryckte stöd för just sprututbyte som sådant.

– Ingen av er skulle vilja ha era barn på den förskolan! 
– Om ett barn sticker sig på en spruta, vem av er tar ansvar?!
– Bilinbrott, vandalisering, missbrukare som kör bil vårdslöst!
– Sinnessjukt att lägga det där!
– Varför inte på Nya Karolinska?
– Vi behöver inte fler missbrukare vid Gullmars!
– Rent vansinne!
– Ingen av er kan garantera att barn inte hittar kanyler!
– Ni saknar barnperspektiv!

"Folk känner en orimlig rädsla"

Så lät några av rösterna som höjdes när golvet öppnades upp för frågor och en mikrofon passades runt. Stämningen var ordnad men intensiv med många hårda utfall mot de ansvariga på podiet. En person krävde till exempel att få veta hur många procent av de framtida sprutbytarna som har hiv, hepatit, schizofreni, och andra diagnoser.

Bland åhörarna fanns även representanter för de olika partierna. En kvinna från Moderaterna i landstinget ställde sig upp och höll ett anförande. "Det är viktigt att ni vet att vi i Moderaterna finns och att vi inte tror att utdelning av sprutor är bra”, sa hon, eftersom de är det enda partiet som motsätter sig sprututbyte rakt av på alla plan. Hon avbröts av Jessica Ericsson (L) med motiveringen ”nu raggar du röster”.

"Arroganta"

Oskar Rosén (S) från den lokala stadsdelsnämnden Årsta-Enskede-Vantör gick å sin sida till hård attack mot Alliansen i landstinget för att vara ”arroganta” och försöka ”smyga förbi” det här beslutet, trots att hans parti Socialdemokraterna är stora förespråkare för sprututbyte.

Under en och en halv timmes möte så vidhöll tjänstemännen och läkarna på plats, trots alla angrepp, att den här lediga lokalen vid Gullmarsplan är den bästa tillgängliga som det ser ut nu, baserat på de kriterier som ska uppfyllas: Söderort, bra kommunikation, tillgänglighet och målgrupp. Samt vilka lokaler som landstinget har att spela med.

Både Jessica Ericsson samt Maria Hägerstrand, tjänsteman med ansvar att rodda upp placeringen, förklarade gång på gång att om de lyckas hitta något som kan vara bättre, så ska de undersöka det. Men det ser inte ljust ut.

Nya sprututbytet blir granne – med förskola