Lokalen var nästintill fullsatt under nämndmötet i Spånga Folkets hus då många hade kommit för att få svar på frågor om modulhusen i Sundby. Foto: Ellinor Prawitz

Hätskt möte om modulhusen för nyanlända i Sundby

Burop, fortsatt hätsk stämning – men inte särskilt många nya svar. Modulhuskritiker hade mobiliserat inför stadsdelsnämndsmötet i Spånga igår. Där krävde de svar om de 100 modulhus för nyanlända som planeras i Sundby.

  • Publicerad 16:52, 15 apr 2016

Du ska vara väldigt glad att det inte är jag som leder det här mötet, för hade det varit det så hade jag bett dig att lämna lokalen.

Precis som under mötet i Sundbyskolan för två veckor sen blev stämningen i SpångaFolkan snabbt hätsk och stundtals aggressiv. Modulhuskritiker hade mobiliserat och lokalen var nästintill fullsatt när den öppna frågestunden inför stadsdelsnämndens ordinarie möte startade.

Awad Hersi (MP), nämndens ordförande, hade svårt att hålla ordning på mötet och mikrofonerna – som skulle vandra runt bland åhörarna – var främst i händerna på samma personer under den 30 minuter långa frågestunden. Direkt sattes tonen för mötet av en man.

– Vi har sett hur mycket problem man har haft med knivskärningar, våldtäkter och trakasserier. Och att då samla såhär många på ett enda ställe vid en skola – hur ska ni kunna garantera oss, och våra barn, trygghet, sade han och underströk flera gånger att modulhusen kommer att "skapa hat" och en "vi mot dom-känsla" i Sundby.

"Inga incidenter på 50 år"

Fredrik Jurdell, vd för SHIS bostäder, som ska bygga modulhusen hade blivit inbjuden för att berätta om hur de bedriver sin verksamhet.

– Vi har 4 000 boende. Det har aldrig någonsin på 50 år varit en incident där en granne har blivit attackerad på något sätt, våldtagen eller knivhuggen. Har det förekommit problem? Naturligtvis, för vi arbetar med målgrupper som av något skäl inte kommer ut på bostadsmarknaden. De problemen är förknippade till våra missbruksboenden till 100 procent, sade han.

Svaren uteblev

Hela mötet präglades av att flera upprörda åhörare skrek rakt ut: "lögn", "du är korkad", "men svara då", "jävla ankdamm".

Awad Hersi (MP) bankade flera gånger med klubban i bordet, men hade både svårt att få ordet och svårt att svara på de frågor som riktades till honom.

– Jag är ordförande för stadsdelsnämnden och det är inte stadsdelsnämnden som har tagit beslutet. Vi har absolut ingenting med sakfrågan att göra, sade han.

"Ska inte genomföras"

Det var ett fåtal röster i publiken som hade kommandot över mötet.

– Vi tänker kämpa till sista blodsdroppen för att det här inte ska genomföras, sade en man på läktaren.

Slutligen begärde vice ordförande Ole-Jörgen Persson (M) ordet för att försöka lugna åhörarna men blev flera gånger avbruten av en man på läktaren.

– Du ska vara väldigt glad att det inte är jag som leder det här mötet, för hade det varit det så hade jag bett dig att lämna lokalen, sa Ole-Jörgen Persson.

Sen klargjorde han Moderaternas ståndpunkt i frågan: Att Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning ska ta sitt ansvar och välkomna modulhus för nyanlända. Men att den utpekade platsen vid Sundbyskolan är fel och att man därför bör titta på andra platser i stadsdelen.

– Men jag blir faktiskt lite rädd. Inte för de som kommer hit, men för hur de ska tas emot av de som redan bor här, sa han.

Andra åsikter representerade

När frågestunden avslutades var det många som lämnade nämndmötet missnöjda med att det inte hade lett någonstans. Men flera stannade kvar i entrén till Folkets hus för att fortsätta diskutera. Hanna Fägerlind var en av dem. Hon hör till de Spångabor som har valt att fokusera på hur man kan göra mottagandet av de nyanlända så bra som möjligt istället för att diskutera sakfrågorna kring modulhusen.

– Vi i Facebookgruppen "Välkommen till ödetomten" har valt att inte delta i diskussioner om storlek på husen, planprocessen eller de politiska besluten. Vi känner istället att om det väl blir såhär så vill vi hjälpa till och samarbeta med Stockholms stad, frivillighetsorganisationer, föreningar och det civila engagemang som vi faktiskt tror finns, sa hon till Spånga Tidning efter mötet.

Sverigedemokrater på plats

Utanför lokalen fanns även representanter från Sverigedemokraterna på plats och delade ut flygblad.

– Vi blev ombedda av boende att komma hit och som ni själva hör har vi ganska mycket stöd från boende, sa Leif Nilsson, från Sverigedemokraterna Södermalm-Enskede-Årsta.

Mötet filmades även av Svensk webbtelevision, en nystartad webb-tv-kanal med kopplingar till Avpixlatskribenten Jan Sjunnesson.

LÄS MER: Därför var inte S-politiker från Stadshuset på mötet

Bygglovsansökningar skickas in i april och maj

Inga bygglovsansökningar för modulhusbyggena är ännu inskickade. Det sker först i april och maj.

Just nu tittar man fortfarande på fler alternativa tomter att bygga på.

Av de sju platser som nu ligger på förslag ska det på fem av dem byggas bostäder för personer som har beviljats uppehållstillstånd, det är ett sådant boende som föreslås byggas på platsen i Sundby. På de övriga två ska det byggas HVB-hem för ensamkommande barn.

Totalt ska Stockholm stad anordna genomgångsbostäder för 2810 personer under 2016. Utöver det behövs även ett antal HVB-hem för ensamkommande barn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nu får Hässelby-Vällingby en egen Oscarsgala

Nyheter Unga ska göra film om sin vardag Unga mellan 13 och 19 år ska få lära sig att göra film om sin vardag. I samband med Oscarsgalan i Hollywood nästa år rullas röda mattan ut även i Hässelby då filmerna ska visas och prisas.tisdag 20/11 16:25

Skadad man hittad i Barkarby

Nyheter Har förts till sjukhus En man har hittats skadad vid Barkarby flygfält på tisdagsförmiddagen. Polisen är på plats och mannen har förts till sjukhus.tisdag 20/11 13:17