Hayaat är Folkets Husbys nya ordförande

Folkets Husby fyllde ett år och firade med tårta och årsmöte. Ny styrelse valdes och ordföranden heter numera Hayaat Ibrahim.  – Det är jättekul och en ära att ha fått förtroendet av folket här.

  • Publicerad 10:35, 23 apr 2017

Folkets Husby ska bli hjärtat i Husby.

Husby Träff står det fortfarande med stora bokstäver ovanför ingången till lokalerna i cent-rum, men numera borde det stå Folkets Husby. För det är den föreningen som sedan 2016 har tagit över ansvaret både för fastigheten och verksamheten. Vid årsmötet valdes ny styrelse och ny ordförande. Men vem är hon, den unga tjejen som med en sådan självklarhet axlade ansvaret för Folkets Husby?

– Jag bor i Husby sedan 23 år tillbaka. Vid sidan om studierna har jag arbetat ideellt med Tjejforum på Husby ungdomsgård och varit engagerad för att unga tjejer ska ta mer plats i det offentliga rummet.

Hayaat Ibrahim, som fyller 25 senare i år, studerar vid Stockholms universitet och tar examen i både ekonomi och juridik till sommaren. Hon ägnar sig i huvudsak åt affärsjuridik, men hon har även arbetat i tre månader för Human Rights Commission i Somalia. Och hon tycker inte att hennes ideella engagemang krockar med framtiden som affärsjurist.

– Nej, jag tänker ta det bästa från båda världar, allt hänger samman.

Folkets Husby är en ideell förening och en del av Folkets Hus och Parker. Ett 50-tal lokala föreningar och många enskilda personer är medlemmar och engagerade i verksamheten. I huset finns en stor möteslokal, där även stadsdelsnämnden håller sina möten, och flera mindre rum att hyra.

– Alla har tillgång till våra lokaler, både privatpersoner och det lokala föreningslivet.

Lokalerna är nyligen renoverade och utbyggda. Inredningen stod IKEA för.  I en del av lokalerna kommer Inkubator att ha sin plats. Inkubator, som är en del av Folkets Husby verksamhet, kommer att ge lokala föreningar inte bara en kontorsplats och tillgång till teknisk utrustning, utan även förutsättningar att förverkliga projekt. Allt med målsättningen att stärka föreningslivet och därmed demokratin.

I lokalerna finns också en ny media-studio, som delvis finansieras av ABF Stockholm, och dessutom ett nyrenoverat restaurangkök. Köket är ännu inte i bruk och måste hyras ut.

– Ja, det gäller att få hit en aktör som kan få igång en verksamhet, säger Hayaat Ibrahim. Vi söker främst en lokal aktör som delar våra värderingar och har en social inriktning utöver sin cateringverksamhet. Många aktörer har visat ett stort intresse, men hyran är just nu väldigt hög. Vi hoppas kunna föra en dialog med vår fastighetsägare Svenska Bostäder och stadsdelsförvaltningen för att få stöd och diskutera en rimlig hyresnivå. Det är en av många prioriterade frågor för oss.

Nya ordföranden hoppas att politiker och tjänstemän ser behovet av ett levande Folkets Husby och ger dem sitt stöd.

– Vi vill att huset ska bli en plats för folket, av folket. Här ska de som vill kunna förverkliga sina drömmar. Det här ska bli en mötesplats som fångar upp den kollektiva kraften och rörelsen som håller på växa fram. Folkets Husby ska bli hjärtat i Husby och norra Järva.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.