HBTQ-hänget flyttar från Kungsholmen. Foto: Sacharias Källdén

HBTQ-häng för unga flyttar från Kungsholmen till Östermalm

Från Västerbroplan till Humlegården. HBTQ-hänget Lili har flyttat till Östermalm.

  • Publicerad 11:24, 20 feb 2020

I höstas öppnade staden sin första samlingsplats för HBTQ-ungdomar innanför tullarna. Det var ett samarbete mellan Kungsholmens och Östermalms fältare och hänget, som döpts till Lili, hölls på sociala enhetens stora kontor på Västerbroplan 3 varje torsdag.

Men uppslutningen blev inte så stor så nu testar de ett nytt grepp. Hänget flyttas till fritidsgården Humlanhusets lokaler, som är en HBTQ-diplomerad verksamhet, och ska hållas på måndagar mellan klockan 16-20. Då är lokalen enbart öppet för unga, mellan 13-19 år, och som identifierar sig som HBTQ. Förhoppningen är att flytten kan locka fler.

– Precis. Det ligger centralt och där finns redan fritidsverksamhet, med material på plats och aktiviteter att göra, säger Karolina Åkerberg, fältassistent på Östermalm.

Olika aktiviteter

Vid varje tillfälle bjuds det på veganskt käk och olika aktiviteter under våren som matlagning, biobesök och att skapa musik i studion. Men besökarna även ska få vara med och ta fram aktiviteter. Mer detaljerade scheman kommer publiceras på sociala medier, främst instagram, på fältarnas konton @faltarnaostermalm, @humlanhuset och @kungsholmensfaltassistenter.

– Det är viktigt att det finns en plattform där de som identifierar sig som HBTQ-personer kan vistas under trygga former. En plats där de kan komma utan att bli ifrågasatt, säger Karolina Åkerberg.