Behövs. "Alla stadsdelar bör ha ett hbtq-häng", säger fältassistenten Anna Bäck (t h). Här med kollegan Anna Bergman. Foto: Ylva Bergman

Hbtq-häng för unga öppnar i Alviks kulturhus

En mötesplats för hbtq-ungdomar, den tredje i Stockholm, ska nu bli verklighet i Bromma. "Alla stadsdelar bör ha ett hbtq-häng", säger fältassistenten Anna Bäck.

  • Publicerad 11:39, 15 nov 2016

Alla stadsdelar bör ha ett hbtq-häng.

– Vi kommer ha pyssel, fika och kanske bakning. Det här ska vara en plats där ungdomar får vara som de är, säger Anna Bergman, en av tre fältassistenter i Bromma som har tagit fram den nya hbtq-mötesplatsen, Indigo.

Varje fredagskväll från och med den andra december är alla ungdomar som identifierar sig som hbtq+ (se faktaruta), eller funderar på om de är det, välkomna att umgås på Alviks kulturhus där Indigo kommer att hålla till.

Syftet med Indigo är att det ska vara som vilket ungdomshäng som helst, men där ungdomarna kan umgås utan att möta reaktioner.

Finns det en risk att mötesplatser som riktar sig till enskilda grupper istället skapar en starkare känsla av "vi" och "dem"?

– Nej, hbtq-personer behöver trygga platser. Om samhället såg annorlunda ut så skulle man kunna gå in på vilken fritidsgård som helst idag och säga vilket pronomen man vill att folk ska kalla en vid till exempel. Men så funkar det inte idag, säger fältassistenten Anna Bäck.

Ville göra mer

Drivkraften till att starta Indigo kom för drygt ett år sedan då fältassistenterna i Bromma blev hbtq-certifierade.

– Vi ville göra något mer. Den här mötesplatsen var egentligen en dröm först. Men sen kände vi att vi faktiskt kunde göra det. Och det här behövs, det fick vi svart på vitt genom en rapport från Myndigheten för ungdoms- och civilssamhällesfrågor, säger Anna Bergman.

Tredje i Stockholm

När Indigo öppnar blir det den tredje i sitt slag i hela Stockholms stad. Sedan tidigare finns mötesplatsen Spektrum på Södermalm som precis som Indigo finansieras av staden, och Egalia i city som drivs av RFSL.

Men fältassistenterna tycker att det behövs ännu fler.

– Alla stadsdelar bör ha ett hbtq-häng, säger Anna Bäck.

Indigo

Öppnar fredag 2 december och håller sedan öppet varje fredag mellan klockan 18-21.

Riktar sig till ungdomar mellan 12-18 år.

Kommer hålla till i Alviks kulturhus.

Är gratis och kräver ingen föranmälan.

Är ett hbtq+-häng. Plusset står för olika typer av sexuell läggning eller könsidentitet som bryter mot normen. Till exempel pansexualitet, assexualitet eller intersexualitet.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt t-banekaos börjar i dag

Ytterligare sträcka stängs på gröna linjen I dag inleds arbetet med att rusta gröna linjens t-banespår på Söderströmsbron. Det innebär att sträckan kommer att vara avstängd i båda riktningar under de två veckor arbetet pågår och att samtliga...måndag 16/7 7:10

Här bor de mitt i historiens vingslag

StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56