Hbtq tar plats i Fittjas nya konstutställning

När Fernando Torres växte upp i Norsborg var hbtq något som hände inne i stan och som var osynligt i orten. Nu ställer han, tillsammans med nio andra konstnärer, ut på Botkyrka konsthall i Fittja. "Att komma tillbaka och ställa ut här är att sluta cirkeln", säger han.

  • Publicerad 08:00, 19 okt 2019

– Hade den här utställningen funnits när jag var 11 år då hade jag säkert kikat in. Jag vet inte om jag hade vågat gå in, men jag tror att det hade betytt mycket att den fanns.

Fernando Torres är uppväxt i Norsborg och är en av tio konstnärer som ställer ut på Botkyrka konsthall i utställningen The rose that grew from concrete.

– När jag växte upp var det astufft i Norsborg och alla skulle vara så jävla macho. No way att jag kunde säga att jag var bög. Och även om mina föräldrar inte är så religösa så kommer vi ändå från en stark machokultur i Latinamerika, berättar Fernando Torres.

– En sån här utställningen hade aldrig funnits här när jag växte upp. Att vara hbtq-identifierad, det fanns ju inte. Allt som gällde hbtq fanns i stan och var saker man inte alls kunde relatera till.

FLER BERÄTTELSER. En hbtq-person med invandrarbakgrund kommer ofta ut under andra förutsättningar, menar Fernando Torres, som själv växte upp i Norsborg. "Jag tror inte att det går att säga något om hur det är att komma ut i orten. Det finns olika berättelser för alla. Men det går att säga något om hur det kan vara", säger George Chamoun. Foto: Claudio Britos

Utställningen samlar personer som både är hbtq och har erfarenhet av att utsättas för rasism. Det är den gemensamma nämnaren, men konsten skiljer sig mycket åt, menar George Chamoun som är producent för utställningen.

– Det är tio så väldigt olika berättelser som berättas. Jag ville ge en plattform till unga hbtq-personer att visa sin konst på, vad de vill visa är upp till dem. Men jag tycker det är väldigt vackert att se alla dessa berättelser samspela och vara på samma plattform, säger han.

Fler berättelser breddar scenen

Utställningen berättar om hbtq-erfarenheter av personer som utsätts för rasism, men den går också djupare in i många andra ämnen, menar han. En del berör identiteten som adopterad, andra tar upp frågor kring psykisk ohälsa och våld i hemmet.

STRIKE A POSE. Fernando Torres ställer ut bilder, bland annat på den Berlin-baserade voguedansaren Arigato Melody. Foto: Claudio Britos

Fernando Torres del i utställningen är tio stycken fotografier av personer han träffat i Stockholm, London och Berlin. En av dem är av voguedansaren Ariclenes Agostinho Garcia, Arigato Melody, som är baserad i Berlin men med rötter i Angola.

– Jag tror att det är bra för hela gaycommunityt att visa upp många olika erfarenheter, och att det görs här ute i Fittja. Ofta är det vita män från storstaden med ganska mycket pengar som dominerar scenen, säger han.

– Min förhoppning är att hbtq-personer som blir rasifieras ska kunna se sig själva speglade här, att de ska se att det finns folk som de själva här. Det är inte ofta det händer i ett sånt här sammanhang, säger George Chamoun.

Namnet på utställningen kommer från en dikt av 2pac.

– Jag tycker den metaforen är vacker, att en person i orten trots allt motstånd ändå kan blomstra, säger George.

Med ord från en som för många symboliserar machoideal?

– Ja precis, det känns fint att få claima honom också.

Det här händer på konsthallen under hösten

Utställningen The rose that grew from concrete är del i Botkyrka konsthalls höstprogram Möt upp. Den har vernissage 24 oktober och hänger fram till 5 december.

7 november och 26 november blir det samtal om konst med Nachla Libre från Revolution Poetry.

29 och 30 oktober ordnar Changers hub möten med kvinnliga pionjärer inom gaming, mode och musik.

9 och 10 november blir det filmfestival med CinemAfrica Sweden.

29 nov till 1 december kan unga vuxna gå en intensiv utbildning i kulturproduktion.

Visa merVisa mindre