Dom. Två killar från Ekerö fick böter för att ha använt luftpistoler. Nu kan domen rivas upp sedan Högsta domstolen givit prövningstillstånd i hovrätten. Foto: Mostphotos

HD ger prövningtillstånd för luftpistoldomar

Frågan om soft air gun är vapen eller leksak har nått högsta instans. Nu meddelar Högsta domstolen att domen ska prövas i hovrätten. Det gör att två Ekerökillar kan få sina fällande domar ändrade.

  • Publicerad 15:28, 5 jan 2018

Vi är positiva, hittills har det gått vår väg.

En helg i början av 2017 befann sig två tonårskillar, bosatta på Mälaröarna, vid Knalleborgs förskola. Där sköt de med soft air gun, som är en luftpistol. Killarna var under 18 år och hade varken licens för pistolerna eller någon vuxen med sig vid tillfället, något som krävs.

Killarna dömdes i tingsrätten, i augusti, för ringa vapenbrott till dagsböter på 1 500 kronor var. Domen överklagades till hovrätten som inte gav prövningstillstånd. Efter att Högsta domstolen (HD) vänt sig till riksåklagaren för ett yttrande i fallet har HD beslutat att ge prövningstillstånd. Nu ska hovrätten ta upp målet.

Det som ska prövas är huruvida de aktuella pistolerna ska klassas som vapen eller leksak. Ena killens advokat, Ersin Aziman hänvisar till ett liknande mål från 2015 som gav ett frikännande.

– Vi menar utifrån joule-effektgränsen att det ska betraktas som en leksak, inte ett vapen, säger han.

Prövningstillståndet var ganska väntat menar Ersin Aziman.

– Vi är positiva, hittills har det gått vår väg, säger han.

Den andra killens advokat, Johan Åkermark, menar att det behövs en relevant praxis i liknande ärenden.

– Det som var anledningen och som jag även skrev i min ansökan om prövningstillstånd var att det är av vikt för ledningen av rättstillämpningen att överklagandet prövas eftersom det inte finns någon relevant praxis från Högsta domstolen som är vägledande för tingsrätter och hovrätter. Hela tanken med HD är att de få fall de tar upp automatiskt blir prejudicerande för alla andra domstolar i Sverige, säger han.  

Nu hoppas Johan Åkermark på friande dom för hans klient.

– Kommer Högsta domstolen fram till det vi anser, att soft airgunen har så låg kraft att det inte är att klassas som ett vapen, utan en leksak. Då ska han som jag ser det bli frikänd trots att han medgett att han innehaft det och är minderårig, säger han.  

Mälarö Tidning har sökt Högsta domstolens justitieråd för en kommentar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Mälarö Tidning har sommarstängt

Nyheter Vi har semester och är tillbaka i början av augusti. Trevlig sommar önskar Mälarö Tidning.onsdag 4/7 13:59

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter