Mord. Den 30 juni förra året sköts en ung man ihjäl utanför sin bostad i Blackeberg. Foto: Mikael Andersson

HD: Inget prövningstillstånd i Blackebergsmordet

Förra sommaren sköts en 23-årig man ihjäl i Blackeberg. Tre personer dömdes för inblandning i mordet, men samtliga har överklagat domen. HD väljer dock att inte ge prövningstillstånd.

  • Publicerad 16:51, 29 jun 2020

Det var den 30 juni förra året som en 23-årig man sköts ihjäl utanför sin bostad i Blackeberg när han skulle gå ut med sin hund. Enligt vittnesförhör i polisens förundersökning träffades mannen av flera skott av en ensam maskerad man.

I mars i år dömdes tre personer för inblandning i mordet. En 20-årig man dömdes till 12 års fängelse för mord, en då 24-årig man dömdes för grovt vapenbrott och skyddande av brottsling, grovt brott, till 2,5 år i fängelse, och en då 22-årig kvinna dömdes till fängelse i tio månader för vapenbrott.

LÄS ÄVEN: 12 års fängelse för dödsskjutning i Blackeberg

De dömda har hela tiden nekat mot anklagelserna, och i maj i år valde samtliga att överklaga domen till Högsta domstolen. 20-åringen yrkade på att hovrätten skulle frikänna honom från ansvar för mord och grovt vapenbrott, och att straffet under alla förhållanden skulle lindras.

De andra två yrkade på att de skulle dömas till en annan påföljd än fängelse, eller i vart fall lindra straffet.

– Domen är fel. Det finns en alternativ gärningsman, bland annat har hans DNA påträffats på alla brottskläder, inklusive rånarluvan, sa 20-åringens advokat Ekrem Güngör till BrommaDirekt i mars.

LÄS ÄVEN: Advokater kritiska efter domen om Blackebergsmordet

Men den 24 juni i år meddelade Högsta domstolen att man inte ger prövningstillstånd för överklagandet, och att hovrättens dom står fast.

Det här har hänt

Den 30 juni skjuts en 23-årig man ihjäl utanför sin bostad i Blackeberg.

Enligt förundersökningen ska mordvapnet sedan ha förvarats i några dagar i Vällingby hos den då 22-åriga kvinnan. Senare hittades vapnet gömt utomhus vid Spånga IP.

I februari i år väcktes åtal, och den 3 mars dömdes tre personer för inblandning i mordet.

Visa merVisa mindre