Hjältar. Ivar och hans syster Hedda hjälpte polisen att fånga en tjuv på bar gärning. Foto: Sacharias Källdén

Hedda, 8, och Ivar, 10, stoppade tjuven

I onsdags skulle Hedda och Ivar Stensnäs Granlund handla på Ica på Torkel Knutssonsgatan med sin pappa. Då gjorde de en upptäckt som slutade med att en tjuv kunde gripas på bar gärning.

  • Publicerad 11:54, 2 aug 2018

De uppmärksamma barnen började ana oråd när en man uppträdde märkligt vid parkeringen intill matbutiken.

– Han gick liksom runt och runt bilen flera gånger och jag förstod att han höll på med någonting skumt, så jag sa till min storebror, säger Hedda Stensnäs Granlund.

– Då såg vi hur han började ta sig in genom att sträcka sig genom ett fönster som var öppet. Han hade nog tänkt ta sig för att försöka tjuvkoppla bilen, säger Ivar Stensnäs Granlund.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Syskonen agerade genom att säga till sin pappa Håkan som kunde ringa polisen om det pågående brottet. Att de handlade så rutinerat kommer sig av en vana av att hålla koll på sin omgivning. Trots att de beskriver händelsen som "läskig" så fanns det ingen tvekan om att göra någonting åt det.

– Jag kallar mig själv för snabbsynt, jag har alltid koll på vad som händer på gatan. Min dröm är att någon gång sätta krokben för en ficktjuv och hamna i Aftonbladet, säger Ivar Stensnäs Granlund som dock avslöjar att han var "räddare än Hedda" i det här skarpa läget.

Sopgubbe och mäklare tog tjuv på Östermalm

Polisen kunde snabbt komma till platsen och gripa gärningsmannen på bar gärning. Och ordningsmakten var mycket tacksamma över de unga hjältarnas insats och civilkurage.

– De ställde några frågor om vad vi hade sett och sa sedan att vi hade gjort en jättefin sak, det kändes väldigt bra, säger Hedda Stensnäs Granlund.

Storebror Ivar var snabb med att framhålla att det var hans syster som först fick syn på det pågående brottet.

– Jag sa till polisen: "tacka inte mig, tacka kommissarie Martin Beck" och pekade på min syster, säger Ivar Stensnäs Granlund som är en stor Beck-fantast och enligt egen utsago kan nästan alla Gunvald Larssons repliker utantill.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

I framtiden vill han eventuellt arbeta på Säpo och Hedda är inte heller helt främmande för en framtid inom brottsbekämpning.

Syskonen skickar slutligen med en uppmaning till alla vuxna som vill stoppa tjuvar:

– Var alltid uppmärksam på vad som händer runt omkring dig!

Från polisens sida är man tacksam för den här typen av insatser från såväl barn som alla andra i samhället.

– Det de här två barnen gjorde, att larma polis, är något vi alltid uppmuntrar till. Vi anser att alla kan göra något. Det finns ett rent mänskligt perspektiv kring sådant här: hur skulle det kännas om man själv blev utsatt för brott och de runt omkring låtsas att det regnar? säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

"Jag var mer rädd än Hedda" säger Ivar. Men bara tillsammans kunde de hjälpa polisen att fånga tjuven. Foto: Sacharias Källdén

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.