Hedda Spendrup ölar vidare i Vårby

Hon är Sveriges yngsta bryggmästare och arvtagare till Spendrups bryggeri. Nu driver Hedda Spendrup på bryggeriets modernisering med nya smakkombinationer i bryggandets sista utpost i Vårby.

  • Publicerad 08:30, 16 feb 2019

Att dricka ölskum började hon med tidigt och vid tio års ålder tog hon klivet till alkoholfri öl. Som dotter till bryggerimagnaten Ulf Spendrup har Hedda Spendrup ölen i blodet.

– Jag har alltid tyckt att det är kul att mixtra och blanda och komma fram med produkter och smaker. När jag var liten brukade jag leka bryggeri hemma. Jag tog massor av läsk och blandade till nya läsk. Smil blandat med Fanta typ, jätteäckligt! Och så sålde jag det, säger Hedda Spendrup och tittar ut över den snötäckta gräsmattan som flankerar brunnshuset i Vårby källa.

Vårby källa har försett folk med vatten och dryck sedan början av 1700-talet. Ungefär lika länge har familjen Spendrup sysslat med alkoholhaltiga drycker.

Fjärde generationen ölbryggare

På en vägg i Spendrups huvudkontor har en tidslinje över släktens historia målats upp, från den danska brännvinsbrännaren Mads Pedersen Spendrup, vidare via uppfinnaren av alkohol­mätaren och Jens Fredrik Oskar Spendrup som enligt familjens historieskrivning var tvungen att fly från Danmark till Sverige efter att ha blivit utmanad till duell, ända fram till dagens fjärde generation som driver det stora bryggeriföretaget.

Bryggaren Calle Berndtsson har jobbat i Vårbybryggeriet sedan 1982, sju år innan Spendrups köpte det och tolv år innan hans kollega Hedda Spendrup föddes.

Hedda Spendrup är med sina 24 år yngst i den nya generationen som har axlat familjeföretagets mantel. Men hon är den som jobbar allra närmast företagets hjärta: Ölbryggandet.

– Jag tänkte länge att jag aldrig skulle jobba i företaget, kanske mest för att vara lite rebellisk. Jag har ju alltid haft intresset och älskat att vara här, säger hon.

Barndomen hann ifatt henne

Men den rebelliska tiden varade inte länge. Efter gymnasiet reste hon i Australien och upptäckte då landets blomstrande mikrobryggerikultur och barndomens lekar hann ifatt henne.

Några år senare är hon bryggmästare på Spendrups utvecklingsbryggeri, den sista lilla utposten av ölproduktion som finns kvar i Vårby efter att det stora bryggeriet stängde 2013.

Spendrups har gått från att vara synonymt med ”en stor stark” till att producera 90 olika ölsorter med allt från suröl och IPA till klassiska pilsner och lager. Och det är teamet kring Hedda som leder arbetet med att ta fram konkurrenskraftiga smaker.

Hon sneglar mot Tyskland och USA som två olika förebildsländer – USA med sina moderna och experimentella stilar och Tyskland med sina klassiska välbalanserade öler.

Alkoholberoende sedan 1735. Familjen Spendrups må ha varit beroende av alkoholframställning sedan 1735, men pappa Ulfs lite smaklösa skämt gick inte hem hos den yngre generationen (se överstrykningen på väggen).

Sveriges ölkultur då?

– I Sverige ger vi inte öl den respekt den förtjänar, vi ser fortfarande öl som en stor stark. Det är inget fel med det, men öl är så mycket mer. Den ska få ta plats på krogen och i finrummen.

Vilka är de hetaste trenderna nu? Är det ute med IPA? 

– Nej verkligen inte! Den bara växer och växer. Alla vet ju vad en pilsner är och jag tror att alla svenskar snart kommer att veta vad en IPA är och dricka den som en vanlig öl. Den är här för att stanna. Suröl har varit väldigt trendigt bland ölnördar men är något som nu sprider sig. Det kan vara ganska svårdrucket, men det är en stil som jag tror passar svenskarnas smakpalett, vi gillar ju surt godis till exempel.

När hon valdes in i Sveriges bryggmästarförening blev hon föreningens yngsta medlem någonsin.

Exakt hur trött är du på att svara på frågor som utgår från att du är ung kvinna?

– Oroligt trött, för det tar bort fokus från min kompetens. Jag är alltid orolig för att folk tror att jag bara glider på en räkmacka, men jag har jobbat hårt för att komma hit, säger hon.

Hedda Spendrup

Ålder: 24 år.

Bor: Södermalm.

Gör: Bryggmästare på Spendrups utvecklingsbryggeri i Vårby och är delägare och styrelseledamot.

Visa merVisa mindre