Ungdomsbostäder. Det tidigare äldreboendet Almen i Barkarby byggs just nu om till ungdoms-och studentlägenheter. Foto: Mikael Andersson

Hej Järfällapolitiker! Hur ska du fixa lägenhet till Julia, 19?

Har du passerat tjugo och bor hemma hos föräldrarna? Då är du inte ensam – det gör nämligen var tredje ung vuxen i Stockholms län. Vi tog reda på hur politikerna i Järfällas två största partier vill lösa bostadssituationen för kommunens unga vuxna.

  • Publicerad 11:32, 16 feb 2018

Var tredje ung vuxen mellan 20 och 27 år i Stockholms län bor hemma hos sina föräldrar. Närmre 80 procent av dem vill flytta hemifrån, vilket motsvarar runt 60 000 personer. Det visar hyresgästföreningens undersökning "Unga vuxnas boende 2017".

Så hur ser situationen ut för unga vuxna i Järfälla som är trötta på att bo kvar i pojk- eller flickrummet? Kötiden i det kommunala bostadsbolaget Järfällahus (JHAB) externa bostadskö låg förra året på 5,9 år. En person som ställer sig i kön som 16-åring skulle alltså med lite tur får bostad vid snart 22 års ålder. I Stockholms bostadsförmedling kan man ställa sig som 18-åring, och förra året låg snittkötiden på 9,2 år för en hyresrätt i Järfälla – vilket betyder att man är närmare 30 när ett förstahandskontrakt är klart. För nyproduktion – som oftast är dyrare än äldre hyresrätter – låg kösnittet på 8,2 år.

Vill införa bostadsgaranti

Så vad vill politikerna göra? Vi frågade kommunens två största partier –Socialdemokraterna och Moderaterna. S vill införa en bostadsgaranti för kommunens unga som står i JHAB:s kö. Den innebär att den som stått i kön fem år eller längre ska vara garanterad att bli erbjuden en lägenhet innan 27-års dagen.

– Under mandatperioden har vi fått igång bostadsbyggandet, nu måste vi fokusera på för vem vi bygger. Och det är för våra unga, för de som är 19, 23 och 25 och inte kommer ifrån föräldrahemmet, säger Claes Thunblad (S), gruppledare.

För att möjliggöra garantin vill partiet göra två saker. Dels har JHAB i uppdrag att bygga 300 bostäder per år, och Socialdemokraterna vill att en tredjedel av nyproduktionen ska öronmärkas för unga och studenter. Dels vill de ingå avtal med privata aktörer som bygger hyresrätter till "rimliga hyror", där en viss andel ska gå till unga.

Vad är en rimlig hyra för en ung person?

– Det är olika för alla. Men 5000 kronor för en etta i Stockholmsregionen tycker jag är prisvärt. De privata aktörer vi har kontakt med visar att det går att bygga yteffektiva ettor för en månadshyra på fyra till femtusen kronor.

Kan kommunen styra hyran i privata projekt?

– Ja, vi kan införa hyrestak i privata projekt, det har vi rådighet över. Det handlar om att ge direktiv. Men det är också viktigt med ett eget bostadsbolag där vi kan styra.

"Får någon förtur skapar vi motsättningar"

Cecilia Löfgreen (M), gruppledare, tror däremot inte på att öronmärka bostäder för unga.

– Vi vill att unga ska få en bostad precis som alla andra. Får unga förtur är det någon annan som hamnar längre ifrån att få en bostad. Då skapar vi motsättningar, säger hon.

När kommunen säljer mark till bostäder som måste byggas med begränsningar, som "billiga hyresrätter eller billiga bostadsrätter", generar resultatet lägre betalt, menar Cecilia Löfgreen,

– Ska man bygga på kommunal mark och öronmärka bostäderna för vissa grupper som behöver lägre hyror innebär det att Järfällaborna får mindre betalt för sin mark, vilket försvårar möjligheten att nå en jämlik marknad.

Nej till modulhus

Moderaterna har röstat nej till modulhusen i Barkarby och Kallhäll som fått tillfälligt bygglov på tio år. Bostäderna i Barkarby ska delvis vigas till ungdomar och studenter, i Kallhäll blir det enbart bostäder för den gruppen. Men Moderaterna vill se mer långsiktiga lösningar än tillfälliga bygglov. De vill också att JHAB ska ha en produktionstakt på 200 lägenheter per år.

– Vi tycker att 300 bostäder per år är ett för stort åtagande, det riskerar bolagets ekonomi och människors hyror, säger Cecilia Löfgreen.

Det här är på gång

Almen i Barkarby centrum

Efter årsskiftet införde JHAB en särskild ungdomskö för personer mellan 16 och 25 år. I dagsläget finns inga såna, men det tidigare äldreboendet Almen i Barkarby centrum byggs om till 56 lägenheter, varav hälften ska gå till studenter och hälften ungdomsbostäder som kommer gå att söka via JHAB. Planen är att inflyttningen ska påbörjas i april. Snitthyran för en etta i Almen kommer att ligga på 5 000 kronor, el och bredband inkluderat.

Vålberga och Ulvsättra

Nyligen gavs ett tillfälligt bygglov som omfattar tio år till ett modhulhus i Ulvsättra, Kallhäll, som ska bestå av 161 lägenheter för ungdomar och studenter. Sedan tidigare har ett likadant tidsbegränsat bygglov även beviljats till 88 lägenheter i Vålberga, Barkarby, där hälften av bostäderna ska gå till nyanlända och hälften till ungdomar och studenter.

Riddaren, Jakobsberg

I början av februari togs första spadtaget för JHAB:s nyproduktion Riddaren i Jakobsberg, som ska bestå av 132 lägenheter, varav 82 enrummare, som dock inte är öronmärkta för unga.

Väpnaren, Jakobsberg

2016 kom förslaget på 200 studentbostäder i moduler ovanpå Väpnargaraget i Jakobsberg. Enligt kommunen är det dock i dagsläget oklart exakt hur det ska utformas, och exakt hur många lägenheter det blir.

Så svarar partierna

Vi ställde frågan "Hur ska du fixa lägenhet åt Järfällabon Julia, 19?" till Järfällas politiker. Här är vad de svarar.

Claes Thunblad (S), gruppledare:

”Vi går till val på att införa en bostadsgaranti för unga i Järfälla. Är du ung och står i bostadskön ska du kunna räkna med att få ett kontrakt inom rimlig tid. Därför bygger vi nu hundratals ungdomsbostäder i Järfälla och får vi styra efter valet ska det finnas ungdoms- och studentbostäder i alla kommundelar. Vi vill att Järfällahus ska bygga 300 hyresrätter per år och att var tredje ska gå till unga. Hyrorna ska hållas nere genom att vi premierar bostadsprojekt som bygger för rimliga hyror.”

Cecilia Löfgreen (M), gruppledare:

”Vi har en bostadsbrist i Järfälla och Stockholm, det gör att det inte finns någon snabb lösning för Julia eller andra som behöver bostad. Järfälla bygger mycket men det behövs framförallt åtgärder nationellt med ändringar i skatter och regler så att vi kan använda bostäder bättre. Vi vill inte bara ge Julia en lägenhet utan få en fungerande bostadsmarknad.”

Mikael Jämtsved (MP), gruppledare:

”Bostadsbristen måste i första hand lösas genom att det byggs fler bostäder. För en ung person som ska flytta hemifrån är det viktigt att det finns små och prisvärda lägenheter. Därför anser vi att Järfällahus även fortsättningsvis ska ha uppdraget att bygga 300 bostäder per år. Vi vill också samarbeta med privata värdar som bygger prisvärda lägenheter och vi vill uppmuntra initiativ till att få ner kostnaderna för nyproduktion. Bostäderna ska byggas kollektivtrafiknära.”

Nikoletta Jozsa (L), gruppledare:

”Järfälla ska ha ett jämnt och stabilt tillskott av bostäder där ­alla snabbt ska kunna hitta sitt boende oavsett ålder, plånbok eller behov. Julia och hennes kamrater skall kunna söka bland nybyggda lägenheter eller hitta en bra och lite billigare bostad i de kvarter som tidigare byggdes i Järfälla. Bara för att man är ung ska man inte hänvisas till tillfälliga kontrakt. En egen lägenhet är en stor frihet och ett första steg in i vuxenlivet och därför måste det bli enklare att kunna få ett förstahandskontrakt i kommunen.”

Aphram Melki (C), gruppledare:

”Miljö- och bygglovsnämnden (där Aphram Melki är ordförande, reds anm.) har tagit två konkreta steg för att möta behovet. Vi har gett tidsbegränsat bygglov för 88 små lägenheter i centrala Barkarby nära pendeltåget, där minst hälften av dessa lägenheter är reserverade för ungdomar och studenter. Vi har dessutom nyligen gett tidsbegränsat bygglov för 161 lägenheter i Kallhäll där alla lägenheter är reserverade för ungdomar och studenter.”

Torbjörn Jönsson (SD), adjungerad i styrelsen och medieombud:

”Vårt parti ”fixar” inte lägenheter åt någon. Vi skulle däremot kunna bistå med en del råd. Kontakta bostadsförmedlingen om detta inte redan skett. Skriv ett brev till de privata hyresvärdarna där du beskriver dina framtidsutsikter. Det vi som politiskt parti kan göra är att se till att turordningsreglerna vid fördelning av allmännyttans bostäder är sådana att det antal år man bott i kommunen vid anmälan räknas in i kötiden. Detta skulle gynna kommunens egna ungdomar att få eget boende.”

Bo Leinerdal (V), gruppledare:

”Vi behöver bygga fler billiga och klimatsmarta hyresrätter i Järfälla. Dels genom snabba lösningar som modulhus i Kallhäll och att bygga om äldreboendet i Barkarby till ungdomsbostäder. Järfällahus måste öka sitt byggande av mindre lägenheter som ungdomar har råd att flytta till. Det finns statligt stöd för att bygga hyresrätter med låg hyra och byggkostnaderna kan pressas genom samordnad upphandling för att beställa bra ­bostäder till låga kostnader.”

Lennart Nilsson (KD), gruppledare:

”Om vi vinner valet så lägger vi om politiken för att möjliggöra fler och billigare miljövänliga bostäder för unga, och vi vill bygga fler studentbostäder. Vi gör det genom samverkan med mindre byggföretag som är specialister på att bygga billigt, miljövänligt och vackert. Vi vill följa Norges lyckade exempel med skattelättnader för den som hyr ut del av bostad eller ett Attefallhus. Vi vill ta bort flyttskatten för att förbättra rörligheten ­på bostadsmarknaden.”

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kämpar eleverna för bättre skolmat

Nyheter Källtorpseleverna: "Många äter inte i skolan" Att klaga på skolmaten är sedan gammalt. Men genom namninsamlingar och samtal till kommunen försöker ett gäng elever från sexan i Källtorpskolan få till en förändring. Och de kan lyckas.tisdag 16/10 16:27

Alliansen och rödgröna oense om SD-inflytande

Nyheter Det säger partierna om Järfällas nya styre Alliansen ska styra Järfälla i minoritet den kommande mandatperioden, och hoppas på blocköverskridande överenskommelser. Men de rödgröna går i opposition och kommer rösta mot alliansens förslag –...tisdag 16/10 12:23