Hej kyrkoherden i Täby, varför ska jag egentligen rösta i kyrkovalet?

Ok. Kyrkoval igen... Men varför bry sig överhuvudtaget? Vi bad Täbys kyrkoherde Michael Öjermo att peppa oss till valurnan.

  • Publicerad 12:28, 30 aug 2017

Hallå där, Michael Öjermo, 57 år, kyrkoherde i Täby församling. Varför ska jag rösta i kyrkovalet?

– Svenska kyrkan har en unik demokratisk tradition som inte finns i många andra kyrkor, till exempel den ortodoxa och katolska, som vi måste värna om. Kyrkan förvaltar även stora värden, både historiska byggnader, men även musik och gudstjänster, och då är det bra att få tag på rätt personer som vill förvalta detta på bästa sätt.

Är det krångligt

– Med tanke på att fler och fler nomineringsgrupper tillkommer kan det bli svårt att välja och visst kan det vara svårt att ha koll på nationell nivå, men jag tycker att man ska rösta på personer man tycker om och litar på och bilda en egen uppfattning om nomineringsgrupperna och vad de vill.

Kan man rådfråga sin präst om valet?

– Präster och kyrkoherdar är frikopplad från kyrkorådet och vi inväntar helt enkelt på att folket röstar fram kyrkorådet i församlingen. Sen arbetar kyrkoherden tillsammans med kyrkorådet om budget och vilken inriktning församlingen bör ta.

Blir inte kyrkovalet lite väl politiskt?

– Det finns partipolitiskt obundna nomineringsgrupper och det finns även en lång tradition att partipolitik läggs åt sidan i kyrkorådet, men visst kan det uppkomma konflikter. Speciellt om den folkvalda kanske själv inte är troende eller deltar i gudstjänster.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Ett år efter trafikolyckan: "Vill att det kommer ut"

Nyheter Väntar på dom efter rättegång Att sluta cykla var aldrig ett alternativ för Louise Åkerblom efter att hon förra året var med om en allvarlig trafikolycka. Nu väntar domen mot den bilist som är misstänkt att ha förorsakat...onsdag 23/5 15:09

Vi är stockholm