Hektiska måndagar på Kupan

Juletid eller ej. Måndagarna är alltid hektiska för volontärerna på Kupan i Enköping. Det är då alla varor som skänkts till verksamheten ska gås igenom. När EnköpingDirekt är på besök råder det febril aktivitet.

  • Publicerad 08:00, 16 dec 2019

Volontärer på Kupan

– Det är något problem med larmet, så jag kommer att behöva springa lite emellan, ursäktar sig Monica Asplund, när EnköpingDirekt besöker Second Hand-butiken Kupan på Kungsgatan i Enköping på måndagsförmiddagen.

Det råder febril aktivitet. Precis som alla andra måndagsmorgnar i lokalen. Det trots att butiken är stängd för kunder.

– Det är på måndagar vi gör det stora jobbet, och då är vi omkring 20 personer, säger Lena Spong, som jobbat som volontär på Kupan i snart sex år.

Visa merVisa mindre

Böcker undanbedes för tillfället

Det är på måndagar som alla saker som skänks till verksamheten packas upp, gås igenom och placeras ut i butiken. Vad som skänks till butiken varierar, men en lapp i entrén avslöjar att man mottar mycket böcker. Så många att man nu vänligt men bestämt slutat att ta emot litteratur.

– Vi kommer att ha så en tid i alla fall. Vi har inte plats för alla böcker som kommit in, säger Monica Asplund, som arbetat som volontär i ungefär fem år i second hand-butiken Kupan som drivs av Åsunda- och Enköpings Röda Korset-kretsar.

Visa merVisa mindre

Köbildning på onsdagar

Alla volontärerna på Kupan arbetar ideellt.

– Vår lön är fika, säger Lena Spong och tillägger skrattande:

– Vi jobbar hårt, men vi har väldigt roligt också. Och så får man göra en god gärning.

Ideellt arbete är en förutsättning för att Kupan ska kunna skänka så mycket pengar till Röda korsets katastrofhjälp och till Världens barn, som de faktiskt gör.

– Vi skänker nästan 700 000 kronor i år, säger Monica Asplund innan hon måste springa iväg och ordna med larmet igen.

Kunderna är många och omsättningen är god. Över en miljon kronor.

Visa merVisa mindre

Osorterat skräp

Trots att det på måndagarna är ett tjugotal volontärer i butiken skulle de behöva bli fler.

– Vi skulle behöva få in några ungdomar under 70 år och ett par starka gubbar, säger Lena och skrattar.

Det tar tid att packa upp, gå igenom, och avgöra vad som går att sälja och vad som ska köras ned till Återbruket.

– Det mesta vi får in är jättefina saker. Men jag skulle säga att vi kör ner ett släp i veckan till Återbruket med skräp. Ibland händer det att vi får in osorterat skräp i lådor. Det kan vara tomma chokladkartonger och gamla konservburkar. Då blir man ledsen. Det innebär jättemycket extrajobb för oss. Vi vill ju helst få in varor vi kan sälja vidare, säger Monica Asplund, som slutligen fick reda på varför larmet stökat under förmiddagen. En sopkvast hade stått lutad mot larmtavlan i entrén.

Visa merVisa mindre

Det strömmar ljuv musik ur Bringelands lada

Nyheter En lada i Västra Vällinge utanför Enköping har blivit ett ljus i en annars nattsvart konsertbransch. Sedan några månader tillbaka har Cultureaid strömmat livekonserter via sin facebook-sida med...torsdag 4/6 7:44

Blåljusnyheter: Kvinna biten av hund under stadspromenad

Nyheter När två kvinnor var på promenad i Enköping blev den yngre av dem biten i handen av en för dem okänd hund, vars ägare stod intill. Dessutom har onyktra kört bil – till och med lastbil! – och utemöbler...onsdag 3/6 9:53