Alliansen har enats om att rösta nej i stadsbyggnadsnämnden till de 200-300 lägenheterna i Ålsten. Foto: Mikael Andersson

Hela Alliansen säger blankt nej till lägenheterna i Ålsten

Alliansen har beslutat sig för att säga blankt nej till de 300 bostäderna som planeras i Ålsten. Nu jobbar Socialdemokraterna och Vänsterpartiet in i det sista för att få med sig Miljöpartiet – annars riskerar hela projektet att falla.

  • Publicerad 15:40, 16 aug 2016

Man måste lyssna på de boende, även om det ibland innebär att man bygger i alla fall. I det här fallet är det en kombination av de boendes åsikter och platsen i sig.

Igår klargjorde Cecilia Obermüller att Miljöpartiet "högst troligt" kommer att rösta nej till de 200-300 lägenheter som föreslås i Ålsten – på södra sidan av Västerled. Nu bekräftar även Joakim Larsson (M), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden, att hela Alliansen kommer att säga nej till förslaget.

– Efter gårdagens gruppmöte bestämde vi att vi håller oss till den överenskommelse vi landade i för några år sedan. Därför säger vi nej till hela projektet längs med södra sidan av Västerled, säger han.

Det blir alltså inga kompromisser?

– Nej, den här typen av stor bebyggelse kommer att ta tid, det kommer överklagas och krympa i storlek. Det betyder att man i slutändan ändå inte kommer få särskilt mycket bostäder. Då finns det bättre ställen att bygga på.

Varför är platsen olämplig?

Dels används skogsremsan väldigt mycket av boende idag. Dels är den för smal. För några år sedan prövade vi stadsradhus på platsen och vi kom fram till att till och med det var olämpligt. Nu handlar det ju om flerbostadshus. Och Stockholmshus är egentligen alldeles utmärkt men inte på just såhär små platser där man inte kan få till kvartersstrukturer.

Hur mycket har kritiken från boende spelat in i ert beslut?

Man måste lyssna på de boende, även om det ibland innebär att man bygger i alla fall. I det här fallet är det en kombination av de boendes åsikter och platsen i sig.

Alliansen beslut innebär att sex av stadsbyggnadsnämnden 13 ledamöter kommer rösta nej till förslaget på torsdag. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är därmed beroende av Miljöpartiets två röster för att kunna sätta igång detaljplanearbetet.

När Bromma Tidning når Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd, är det första gången han hör att Alliansen planerar att rösta nej.

Hur ser ni på möjligheten att få med er Miljöpartiet på det här?

– Vi kommer träffas imorgon och prata. Vi hade ett rätt bra möte igår och pratade igenom vilka svårigheter och möjligheter som finns, hur vi går vidare, vilka krav vi ska ställa och hur man ska formulera sig. Vi hoppas att vi ska kunna komma överens. 

Och om det ändå blir ett nej?

– Då bygger vi någon annanstans. Vi får se vad vi kommer fram till på torsdag. 

Säger ja till bostäder norr om Västerled

Under torsdagens möte i stadsbyggnadsnämnden ska man även godkänna detaljplanen för de två andra bostadsprojekten – med totalt 120 bostadsrätter – som planeras norr om Västerled. Detta projekt väntas både de rödgröna och Alliansen säga ja till.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.