Glad. Lillemor Samuelsson är glad att planerna för Solvallastaden börjar ta form. Foto: Stella Papapanagiotou

"Hela Bromma måste kunna förändras"

– Bromma ska och bör förändras, det finns inga heliga kor, säger Lillemor Samuelsson (V). Vänsterpartiet vill både förtäta i befintliga områden och bygga helt nytt – som till exempel Solvallastaden.

  • Publicerad 17:12, 18 maj 2015

Det går att förtäta, även i villaområdena.

Redan på 1990-talet skapades en vision för området kring Solvalla men det blev aldrig något bygge den gången. Men nu är Solvallastaden på väg att bli verklighet – ett förslag på hur den nya stadsdelen är tänkt att se ut ska ut på samråd i sommar. Inte en dag för tidigt, tycker Lillemor Samuelsson, som sitter för Vänsterpartiet i Bromma stadsdelsnämnd.

– Det kan ge runt 1200 lägenheter. Samtidigt ska man bygga förskolor och integrera det nya området med sporthallen. Travbanan ska ligga kvar, säger hon.

Bostäderna är tänkta att byggas i direkt anslutning till travbanan och parkeringen framför, ett grönområde som enligt Lillemor Samuelsson inte är särskilt utnyttjat idag.

Tvärbanans Kistagren, som är tänkt att börja byggas 2016, får en hållplats precis vid travet och man skulle också kunna använda närheten till pendelspåret, menar hon.

– Man borde öppna ”station Solvalla”, säger Lillemor Samuelsson. Hon är inte rädd att förändra och tycker att det går att bygga nytt på flera håll i stadsdelen.

– Vi måste titta på hela Bromma. Det går att förtäta, även i villaområdena. Sen ska man inte förstöra värdet, då blir det inte bra varken för gamla eller nya boende, säger hon.

Därför tycker hon att de grundliga beslutsprocesserna är bra, så att medborgarna kan påverka hur nya exploateringar ska formas.

– Jag är väldigt mycket emot argumentet ”så här har det alltid sett ut”. Tänker man så kan man inte bo i en storstad, detta är Stockholm, inte landet. Men dialoger av typen ”om ni ska bygga här, tänk då på att…” är viktiga, säger Lillemor Samuelsson.

Små hyreslägenheter till rimliga priser är vad som behövs i Bromma.

– Många som har vuxit upp här vill bo kvar men har inte en chans! Vi politiker måste värna hyresrätten, bostadsrätterna kommer ändå med marknaden, säger hon.

Lillemor Samuelsson, 66, (V)

Bor: I bostadsrätt i gamla Mariehäll. Har bott i samma lägenhet sedan 1954!

Familj: Man och två vuxna barn, tre barnbarn.

Gör: Pensionär och fritidspolitiker.

Politiska uppdrag: Ledamot i Bromma stadsdelsnämnd. Ordförande i Bromma sociala delegation.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.