Foto: Mostphotos

Hela Ikea utrymt efter brand

En brand uppstod vid 14-tiden i källarplan under Ikea-varuhuset i Kungens kurva. Hela varuhuset har utrymts och branden har släckts.

  • Publicerad 16:12, 22 aug 2019

– Det har brunnit i snickeriet i Ikea, i en spånsug. Det är släckt nu så vi håller på med vädring, säger Gunnar Hansson, operativ chef på Södertörns brandförsvarsförbund.

Har någon kommit till skada?

– Tre personer är kontrollerade av ambulans, men vad jag känner till så har ingen av dem transporterats till sjukhus.

Branden utlöste Ikeas brandlarm och sprinklersystem. Hela varuhuset har utrymts och förblir stängt i väntan på att Ikea tar hand om vattnet.

– Det är upp till Ikea när de vill släppa in folk igen, men det är ganska mycket vatten att hantera, säger Gunnar Hansson.

Ska försöka öppna i morgon

Varuhuset kommer inte att öppna igen i dag, men hoppas kunna öppna imorgon, berättar Jon Egerlid, presskontakt på Ikea Sverige.

– Nu måste varuhuset saneras innan vi kan ta beslut om det. Det är en del vattenskador på grund av att sprinklersystemet gick igång och en del rök vi måste ta hand om innan kan släppa in våra kunder igen. Ambitionen är att öppna i morgon, säger han.

Har massa möbler tagit skada?

– Jag vet inte, men sprinklersystemet går inte igång i hela varuhuset. I och med att branden inte var ute på kundområdet så hoppas vi att skadorna är så små som möjligt.