Snart flyttdags. Det här ska få plats på Kungsholmen. Foto: Sacharias Källdén

Hela Internationella biblioteket ryms inte på Kungsholmen

Internationella biblioteket ska flytta. Det här ska hända med de 120 000 böckerna som inte får plats på hyllorna i den nya lokalen på Kungsholmen.

  • Publicerad 12:14, 26 jun 2019

Flyttlasset går från Vasastan till Kungsholmen, där man ska få plats under det befintliga bibliotekets tak. Den 2 september stänger Internationella biblioteket (IB) för att hinna klara av flytten innan hyreskontraktet går ut vid årsskiftet.

Alla böcker som står på IB:s hyllor ska få plats på Kungsholmens hyllor, enligt chefen Daniel Forsman. Dock har de även 120 000 böcker magasinerade. Det har florerat rykten om att dessa ska brännas på grund av platsbrist.

Stora nedskärningar för kulturen i Stockholm

Det här tillbakavisar Forsman: "Inga böcker kommer att brännas". Dock kommer man i flyttprocessen att gallra ut slitna och skadade böcker, och ett oklart antal böcker som inte lånats ut på väldigt länge. Dessa går till återvinning.

En stor del av den magasinerade litteraturen ska förvaras hos Stadsarkivet på Liljeholmskajen, där de precis som idag är tillgängliga för så kallade fjärrlån. Andra böcker kommer att fördelas ut på bibliotek runt om i staden för att stärka upp de internationella avdelningarna där.

Målet är att så många som möjligt av de magasinerade böckerna ska få plats i Liljeholmen och på andra bibliotek. I den mån man inte får plats kommer man att gallra bort de som inte lånats ut på minst fem år. Av IB:s 120 000 magasinerade böcker är det 38 procent. Det senaste decenniet har IB:s totala utlån sjunkit med hälften, till cirka 50 000 utlån per år.

RÖSTLUND: All heder år bibliotekarier som sliter

Kungsholmen bibliotek. Foto: Linda Gren