ARVINGARNA. Cykelmekarna Andreas Thomée och Jon Gardefjord driver vidare cykelboden vid Hornstull i Jannes anda. Foto: Erik Simander

Hela kvarteret sörjer Söderprofilen Janne

Efter att den färgstarka profilen Janne "Eken" Ek gick bort sörjer ett helt kvarter. Nu lovar de nya ägarna till Ekens Cykelservice att fortsätta med verksamheten – helt i Jannes anda.

  • Publicerad 16:45, 19 nov 2017

Öppen, knusselfri och med ett hjärta stort nog att rymma alla. När man pratar med grannskapet om Södermalmsprofilen Jan-Åke Ek, mer känd som Janne eller Eken, som i nio års tid drivit Ekens Cykelservice, råder ingen tvekan om hur mycket han betytt för kvarteret på den lilla avkroken från Hornsgatan ned mot Hornstulls strand.

Efter att han i augusti gick bort i cancer har blommor lagts utanför den gamla cykelmeken vid flera tillfällen. Marianne Köhler-Skoglund och Jörgen Skoglund, som driver vintagebutiken MJ Retro intill, säger att han efterlämnar ett stort tomrum.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Allt förändras när en så stark personlighet försvinner. Han gjorde så mycket mer än lagade cyklar, han flanerade runt på gatan och pratade med människor, lånade ut verktyg och på fredagar bjöd han på bärs. Det stod alltid några stolar utanför, där de som inte hade så mycket att göra alltid var välkomna att sitta och hänga, säger Marianne Köhler-Skoglund.

Skulle köpa sadelstolpe – fick jobb

Inne på Ekens Cykelservice, som varit stängt sedan Jannes bortgång, står de tiotalet stolarna nu ihopfällda. Mekarna Andreas Thomée och Jon Gardefjord håller här på att förbereda inför att öppna butiken igen. Båda blev rekryterade av Janne själv när de besökte butiken sommaren 2016.

– Jag skulle bara köpa en sadelstolpe och sa något om att det var en fin butik. Då sa han “Vill du ha jobb? Du kan börja på måndag”, säger Jon Gardefjord och skrattar.

Någon vecka senare var Andreas inne för att köpa en växelvajer, och kom även han därifrån med ett nytt jobb.

– Första dagen sa han typ “här har du nyckeln” och drog iväg på någon liten eskapad. Så var Janne, oldschool och med stor tillit, säger Andreas Thomée.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tillsammans har de jobbat sida vid sida med Janne i butiken under året. Båda har förvånats över hur involverade grannskapet hela tiden varit.

– Man har märkt hur omtyckt han är. Det har kommit folk var tionde minut som bara vill slå sig ned ett tag och glo på folk, berätta vad de ätit till lunch eller kolla på fotboll på tv:n här. Janne hade alltid sportkanalen på. Det känns som att folk har känt att de kan vara sig själva här, säger Jon Gardefjord.

Vill fortsätta vara kvarterets nav

Båda har tyckt att det varit svårt att se hur Jannes hälsa blivit sämre under året som gått. När han till slut gick bort och Jannes son önskade att Andreas och Jon skulle driva vidare cykelmeken tillsammans, rådde ingen tvekan.

– Ett sådant här ställe behövs. Folk behöver inte oroa sig för att det här ska bli något hippt fixed gear-hak med snajdiga säljare som försöker kränga på folk saker. Vi kommer fortsätta vara en prestigelös cykelmek för vanligt folk, säger Andreas.

Här är Stockholms mysigaste cykelmekar

– Det tydligaste med Janne var att han var väldigt snäll och en extremt bra lyssnare. Vi vill att den här platsen ska fortsätta vara ett sådant nav här i kvarteret, säger Jon och tillägger att när Ekens Cykelservice öppnar igen framåt våren, kommer stolarna som vem som helst får slå sig ned på självklart ställas ut på gatan igen – precis som Janne hade velat ha det.

Jörgen Skoglund och Marianne Köhler-Skoglund som driver MJ Retro på samma gata är överens om hur mycket Janne betydde för kvarteret: "Han hade alltid glimten i ögat och tog hand om de som inte har så mycket att göra", säger Jörgen Skoglund. Foto: Erik Simander

Forna hyllad Bajenspelare

- Jan-Åke Ek föddes 1951.

- Spelade som ung i Hammarby Hockey. På äldre dagar var han en drivande kraft i klubbens veteranlag. I ett minnesinlägg beskriver Hammarby Hockey Janne som en av de mest lovande spelarna under sina yngre år, och som "en varm och go person, mycket omtyckt av sin omgivning och alltid med nära till skämt och hyss". 

- Förutom Ekens Cykelservice drev Janne även en målarfirma.

- Janne avled 66 år gammal i cancer i augusti 2017.

Foto: HIF Hockeyhistoria, Benjamin Thorén