Foto: Ove Nordström/mostphotos

HELA LISTAN: Så förändrar SL Botkyrkas busslinjer

I december kommer tidtabellerna i SL-trafiken att justeras. Botkyrka får flera linjer med tätare avgångar och en ny nattbusslinje införs på helger.

  • Publicerad 14:05, 25 okt 2017

Enligt en överenskommelse mellan alliansen och Miljöpartiet i Stockholms läns landsting ska 110 miljoner att satsas för att stärka busstrafiken i länet.

Nu har den nya busstidtabellen som börjar gälla den 10 december presenterats och den bjuder bland annat på fler avgångar och en ny nattbuss.

Totalt nio busslinjer i Botkyrka får fler avgångar, samtidigt som fyra linjer får minskad turtäthet.

Bland annat (se hela listan nedan):

En ny nattbuss 796 kommer att gå från Stockholm central till Tumba via Bremora och Skräcklinge. Från och med december blir det alltså inga fler iskalla byten i Tumba station. Den nya linjen går via Huddinge station och Flemingsberg.

Buss 748 mellan Liljeholmen och Södertälje, som tidigare har hotats att läggas ner, klarar livhanken.

Blå buss 172 mellan Norsborg och Skarpnäck kommer att få fler avgångar under sommaren.

– Vi är överens om att direktbusslinjerna som tidigare har varit hotade ska vara kvar. Vi får anpassa trafiken efter hur behoven ser ut och våra resenärer uppskattar de här bussarna. Som järnvägen ser ut just nu så är det inte aktuellt att ta bort linjerna på ett tag, säger trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M).

Innerstan får en helt ny stombusslinje, blå buss 6, mellan Ropsten och Hagastaden, via bland annat Tekniska högskolan och Odenplan.

Totalt blir det 28 000 fler bussavgångar i länet under nästa år.

– Vi vill ge resenärerna i de här områdena en attraktiv kollektivtrafik för att arbeta mot en hålbar utveckling då fler kan ställa sin bil. Det här är ett steg i rätt riktning, säger Malin Karlsson (MP),

Buss 748:a, som tidigare har hotats att läggas ner, klarar livhanken.

Hela listan: Nya tidtabellen i Botkyrka

Utökad trafik på nio linjer minskad på fyra, mest på grund av utökad pendeltågstrafik samt en helt ny linje. Här är alla linjer som förändras:

Linje 172 Norsborg – Skarpnäck

Linjen utökas på hela sträckan under sommaren till 12-minuterstrafik. Linjen får även 6-minuterstrafik på sträckan Högdalen till Fittja och under högsommaren får sträckan Högdalen till Fittja 12-minuterstrafik istället för 7 ½-minuterstrafik.

Ny linje 796 Stockholms C – Huddinge – Tumba station – Storvreten (-Bremora) – Tumba station

En ny nattlinje 796 införs på helgnätter. Den ersätter de turer på linje 791 som slutar vid Tumba samt sträckan Tumba – Skäcklinge – Bremora. Motsvarande trafik på linjerna 791 och 795 dras in samt så får linje 716 en timmes längre trafikeringstid så att den sammanfaller med pendeltågens trafikeringstid.

Linje 791 Stockholms C – Södertälje centrum

Helgturerna som slutar vid Tumba station dras in och ersätts av en ny linje 796.

Linje 702 Hallunda C – Kvarnhagen

Linjen får helgtrafik mellan Fittja och Kvarnhagen mellan ca kl. 10.00–18.00.

Linje 716 Tumba station – Bremora

Linjen får en timmes längre trafikeringstid under lördagar och söndag och sammanfaller med pendeltågets trafikeringstid eftersom en ny nattlinje 796 inrättas. Så länge pendeltågen trafikerar så körs linje 716 därefter tar linje 796 över.

Linje 717 Tumba station – Bremora

Tidtabellen justeras för att passa till nya pendeltågstidtabellen. Linjen får en tur mindre som ersätts av linje 716.

Linje 719 Tumba station – Skäcklinge

Tidtabellen justeras för att passa till nya pendeltågstidtabellen. Linjen får en tur mindre mot Skäcklinge i slutet av morgonrusningen som ersätts av linje 716.

Linje 721 Tullinge station – Riksten (- Lida)

Linjen får under vardagar en ny avgång från Riksten. Det innebär att trafiken startar 30 minuter tidigare än dagens tidtabell. Några turer till/från Lida övertas från linje 721X.

Linje 721X Tullinge station – Riksten (- Lida)

Linjen får tätare trafik mellan ca kl. 18.00–20.00 lördagar och söndagar, från 60 minuters trafik till 30 minuters trafik. Några turer till/från Lida flyttas över till linje 721.

Linje 722 Tullinge station – Huddinge sjukhus

Tidtabellen justeras för att passa till nya pendeltågstidtabellen. Linjen får ytterligare en tur måndag till fredag.

Linje 723 Tullinge station – Tullinge kyrka
Tidtabellen justeras för att passa till nya pendeltågstidtabellen. Linjen minskas med två turer.

Linje 725 Nytorp – Tumba station

Linjen får tätare trafik under rusning mellan Nytorp och Rönninge, från 30-minuters trafik till 15-minuters trafik. Tidtabellen justeras för att passa till nya pendeltågstidtabellen. En ny tur tillkommer på sträckan Rönninge till Tumba och en tur och retur dras in mellan Rönninge och Nytorp.

Linje 727 Tumba station – Skanssundet

Linjen får en ny avgång tur- och retur mellan ca kl. 18.30–22.30.                            

Linje 740 Kungens kurva – Huddinge station

Tidtabellen justeras för att passa till nya pendeltågstidtabellen. Linjen får två nya avgångar under söndagar vilket genererar samma trafik lördagar och söndagar.

Linje 795 Fittja – Tumba station – Storvreten (-Bremora) – Tumba station – Fittja

Linjen får förändrad linjesträckning och trafikerar sträckan Fittja till Tumba station. Trafiken söder om Tumba ersätts av en ny linje 796.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.