SYKRAFT. Berit Råsberg är en av de Väsbybor som hjälpt till att sy skyddsrockar åt vårdpersonal. Foto: Upplands Väsby kommun

Hela Väsby syr – skyddsrockar

En fråga till Väsbys pensionärs- och frivilligorganisationer ledde till en hel folkrörelse. På säkert avstånd, i sina hem, har Väsbybor sytt skyddsrockar av byggsäckar till hemtjänstföretag och personal på särskilda boenden.

  • Publicerad 11:42, 28 maj 2020

Tid har jag och en symaskin har jag.

"Hela Sverige bakar" är vid det här laget ett välkänt (tv)-koncept. Men "Hela Väsby syr" kan vara en bubblare i sammanhanget.

Bakgrunden till syprojektet är bristen på skyddsutrustning för de som jobbar med bekräftade eller misstänkt covid-19-smittade.

Den som tagit initiativ till den lokala produktionen av skyddsrockar är kommunens anhörigkonsulent, Ann-Charlotte Tjernberg. Och intresset har varit stort. Så stort att hon fick upprätta en väntelista för Väsbybor som ville hjälpa till att sy.

– Det verkar som att vi fick igång värsta syrörelsen i Väsby! Kul och fint att se solidariteten som finns mellan medborgarna, säger hon.

Tio byggsäckar och mönster

Ett kit bestod av tio byggsäckar, ett mönster och tydliga instruktioner om hur rockarna ska sys. De hämtades upp i mötesplatsen Rubinens lokal.

– Dit kunde man komma och få materialet utomhus, utan att behöva gå in i Väsby Centrum, förklarar Ann-Charlotte Tjernberg.

En av dem som satte sig vid symaskinen var Berit Råsberg, Bollstanäsbo sedan 40 år tillbaka. Hon är pensionerad sjuksköterska och tillhör gruppen 70-plussare, som enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska hålla sig hemma.

– Vilket initiativ! Tid har jag och en symaskin har jag. Det går inte att skylla på att man inte har tid, säger Berit Råsberg till Upplands Väsby kommun.

Hon fick ett antal plastsäckar, mönstret och så var det bara att sätta i gång. 

Vad fick dig att ställa upp och börja sy?

Som 70-plussare känner jag mig begränsad i vad jag kan hjälpa till med. Det känns väldigt tillfredsställande att kunna göra något för dessa hjältar som vårdar våra äldre, säger Berit Råsberg.

I takt med att tillgången på skyddsutrustning har blivit bättre har syprojektet avslutats. 37 pensionärer kunde bidra med sammanlagt 557 skyddsrockar.

-- Vi har planer på att optimera framställningen av skyddsrockar genom att göra en större satsning inom kommunen i sommar för att bygga upp ett lager, säger Ann-Charlotte Tjernberg.

SYPROJEKT. Initiativtagare Ann-Charlotte Tjernberg, anhörigkonsulent på Upplands Väsby kommun, och Berit Råsberg vid symaskinen. Foto: Upplands Väsby kommun

Stockholm Direkt