Idag om ett år, en ny dokumentär nöjes-serie i SVTdär vanliga människor (en i taget) gör entré genom studions"Idag-dörr" och berättar om hur de ska förändra sina liv inom tolvmånader. En av de medverkande i premiärprogrammet (tisdag 6 mars) är Helena Jacobsen, 56 år vars löfte ser ut så här: Idag om ett år har jag tävlat ibodybuilding. Foto: Maja Brand

Helena, 56, blev bodybuilder – på ett år

56-åriga Vasastadsbon Helena Jacobsen har artros och knäprotes. På ett år byggde hon upp sin kropp för att tävla i bodybuilding.

  • Publicerad 09:00, 25 feb 2018

Helena Jacobsen har en bakgrund som personlig tränare för personer med olika funktionsvariationer. Hon har tränat hela livet men har aldrig hållit på med bodybuilding tidigare. För drygt ett år sedan fick hon nys om SVT:s nya program ”Idag om ett år”. Programmet går ut på att ”vanliga människor” berättar om hur de ska förändra sina liv inom tolv månader.

Först gör de entré på scenen och sedan försvinner de, innan de kommer tillbaka igen. Ett år har då gått för deltagarna, men bara några minuter för tittarna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Helena Jacobsen hade flera gånger innan tänkt att hon ville tävla i bodybuilding. Men nu var det dags att göra slag i saken.

– Tidigare var jag för trasig, jag har haft skador hit och dit och så artros på det. Jag orkade inte, hade inte den hundraprocentiga motivationen. I och med programmet tänkte jag att det är nu eller aldrig, säger hon.

Efter ett år av cirka fyra timmars träning per dag och sträng diet nådde hon sitt mål.

– Jag har gråtit så många gånger, men jag har gått ut och powerwalkat 04.15. Man får ett helt annat tänk och allt måste planeras. När jag lagade mat gjorde jag det för tre veckor. Jag har i princip levt på kyckling och långsamt ris. Inga grönsaker eller frukt, säger hon.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

På tolv månader gick Helena Jacobsen ner 22 kilo. I december tävlade hon och kom på 14:e och sista plats.

– Jag var nog mest deffad men såg liten ut. Och så tävlade jag mot folk som är tjugo år yngre.

Bodybuilding förknippas ofta med anabola steroider. Under året har hon fått frågor om dopning.

– Många tror inte att man kan bygga upp en kropp såhär snabbt. Men jag är helt emot dopning och jag skulle aldrig våga ta något.

Nu är målet att starta ett eget gym i innerstan för folk med funktionsvariationer. Och så ska hon tävla igen.

– Jag kan ju inte komma sist!

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Så ljuger vi för att få se VM-premiären

Nyheter SE FILMEN: Stämningen på topp inför Sverige-Sydkorea Första VM-matchen på 12 år. Vi tog pulsen på några Stockholmare inför matchen mot Sydkorea.måndag 18/6 12:48

Här kan du kolla VM på tjock-tv – utan ljud

Nyheter Ägaren inför Sverigematchen: "Kommer nog inte så många" I dag spelar Sverige sin första VM-match och på flera håll och ställen runtom i stan visas den på storbildsskärm. På klassiska fiket Ritorno i Vasastan visar man också matchen, men utan ljud.måndag 18/6 11:39