Drömlikt. Helena Mukabi med en skiss inspirerad av dotterns dröm. Foto: Mikael Andersson

Helena Mukabi gör drömmar till konstverk

Helena Mukabi, 34 år, från Nälsta gör detaljrika konstverk av sina egna och andras drömmar – och mardrömmar – för att hitta ro.

  • Publicerad 11:38, 8 feb 2018

Detaljer. "Karusellen representerar mig, mitt liv och den jag är", säger Helena Mukabi som gillar detaljrika bilder. Foto: Mikael Andersson

Jag har alltid varit kreativ. Men när vi flyttade hit till Nälsta var det som att alla bitar föll på plats. Stressen försvann och plötsligt kunde jag inte sluta att rita. Jag satt nonstop och kände bara "vad är det som händer".

Det räcker med att jag har en dröm, eller att jag är med om någonting – för att jag ska börja måla. Jag och min dotter var med vid terrorattacken på Drottninggatan i april. Vi gick in på klädbutiken Zara, två minuter efter kommer lastbilen. Vi satt inlåsta i sju timmar och visste ingenting. Efter den händelsen drömde jag jättemycket. Då var det jätteskönt att få spotta ut det på ett papper. Det hjälper mig att sova.

Jag målar också andras drömmar. Min sexåriga dotter hade en mardröm att hon var ute och och gick och så hoppade det fram en "mördarclown" – hon hade hört talas om såna i skolan. Men i drömmen räddade jag inte henne vilket gjorde henne ledsen. Då målade jag en teckning istället där jag räddade henne och där vi sitter skyddade från clownen under ett paraply. Det kändes fint att få göra det.

Allt eftersom jag målat mer och mer har jag upptäckt att det är de små pyttedetaljerna som verkligen är min grej, och som jag tycker är riktigt tillfredsställande att betrakta. Jag kan hålla på i en månad med en teckning.

Just nu befinner jag mig i en bubbla. I november fick jag veta att min mamma har lungcancer. Jag har tagit ledigt från mitt jobb och varje dag åker jag med henne till sjukhuset för att finnas där för henne. Det känns overkligt även för mig, men det är så verkligt det bara kan bli.

När mitt liv är upp och ner och jag har för mycket i skallen hjälper det att måla. Då återfår jag fokus för en stund.

Helena Mukabi

Vem: Är uppvuxen i Västerort och bor idag med sin man och två barn i Nälsta. Helena är utbildad makeup-artist. Just nu är hon ledig från jobbet på butik i Vällingby för att vårda sin sjuka mamma.

Följ: Helena målar gärna detaljrika teckningar som hittas på instagramkontot @helena_mukabi_art

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vi listar: 10 helgnöjen i Västerort och Järfälla

Nyheter ✓Festival ✓Kulturdag ✓Loppisar ✓Volleyboll Sol och sommarvärme. Hur vill du spendera denna härliga helg? Varsågod, vi bjuder på tio tips för en rolig lördag och söndag i Västerort och Järfälla!fredag 25/5 16:47

M: "Majoriteten glömmer stockholmarnas otrygghet"

Nyheter Debatt när Brommas politiker möttes Moderaterna i Stockholm riktar kritik mot den rödgrönrosa majoritetens arbete mot våldsbejakande extremism och otrygghet. Det orsakade debatt under gårdagskvällens politikermöte i Bromma. "Vi kan...fredag 25/5 15:29