Gåvor. Maria Stockhaus arbetar på Södersjukhuset och blev glad för gåvan med overheadfilm från Helena Ängebrink. Karolinska universitetslaboratoriet fick plastflaskor. Foto: Helena Ängbrink

Helenas lagervaror blev hjälp för vården

Kontorsmateriel hade inte kommit till användning i den egna butiken. Istället blev Solnaföretagaren Helena Ängebrinks idé till uppskattad hjälp för sjukvården.

  • Publicerad 16:50, 25 mar 2020

Det kändes jättebra att kunna hjälpa

Till vardags driver Helena Ängebrink butiken Svarta kattens handelshus i Råsunda. Där säljer hon bland annat tyger och andra artiklar till historiskt återskapande och levande rollspel.

Efter att ha följt nyhetsrapporteringen om problem med materiel inom vården fick hon nyligen en idé att det som inte kommit till användning i den egna verksamheten och fanns på lagret kunde hjälpa till i sjukvårdens arbete mot coronaviruset.

– Jag hade hundra tomma plastflaskor avsedda att fyllas med flytande latex för målning av latexvapen. Det slutade jag sälja för ett par år sedan. Jag skickade ett mejl till Karolinska sjukhuset och kom i kontakt med laboratoriet som var i desperat behov av plastflaskor till handsprit, säger hon.

Även Södersjukhuset fick hjälp

I lördags lämnade hon själv över flaskorna.

– Det kändes riktigt bra att kunna hjälpa, säger hon.

Helena Ängebrink hade även tagit del av medierapportering om hur overhead-film kan göras om till engångsvisir och fick ännu en idé. Hon fick inget napp hos Karolinska, men hos Södersjukhuset var det mer än välkommet. Där togs en låda med över 1 000 overhead-ark glatt emot av Maria Stockhaus, som arbetar med innovation på sjukhuset.

– Hon var jätteglad att få mer materiel, säger Helena Ängebrink.

Har du fått några fler reaktioner från sjukhusen?

– Nej, och de ska inte behöva lägga tid på återkoppling, utan fokusera på sitt viktiga arbete. Kommer sakerna inte till användning gör det inte mig något; då innebär det ju att de har bättre materiel att arbeta med.

Skänkte. Helena Ängebrink skänkte nyligen plastflaskor som kan fyllas med handsprit hos Karolinska universitetslaboratoriet. Foto: Helena Ängebrink

Stockholm Direkt