Dogge kommer till Vällingby för att hålla i nationaldagsfirandet. Foto: Lennart Angermund

Helg- och nationaldagsguide: Här kan du fira i Västerort och Järfälla

Dogge i Vällingby, Miriam Aïda vid Görväln och trollerishow i Blackeberg. Måndag 6 juni är Sveriges nationaldag. Det firas på flera håll i Västerort och Järfälla. Vi har gjort en guide där du också hittar tips för lördag och söndag.

  • Publicerad 15:40, 3 jun 2016

Maskinmässa på Solvalla

Passa på att besöka Solvalla idag, lördag, då 45 000 kvadratmeter maskiner har intagit arenan. Cirka 100 utställare ställer ut och för barnen finns bland annat möjlighet att testa på att gräva med en elektrisk minigrävare. Inträde är gratis. Registrera er här för entrékort.

När? Lördag 4 juni kl. 9-15

Var? Solvalla

Järfällas El Clásico på Veddestavallen

Vem vinner när det är dags för division 4-derby i Järfälla? Se matchen mellan Bele Barkarby och IFK Viksjö på Veddestavallen! Läs vår intervju med lagkaptenerna här,

När? Lördag 4 juni kl 14

Var? Veddestavallen, Äggelundavägen 4

Testa på cirkuskonster i Barkarbystaden

Kulturskolan fortsätter sin prova på-verksamhet med nycirkus i Herrestaskolan. För hela familjen med barn från 4 år. Drop in!

När? Lördag 4 juni

Var? Herrestaskolan, Karlslundsvägen 25

Kafé på Björklunds hage

Norra Ängby trädgårdstadsförening anordnar återigen kafé på 4H-gården Björklunds hage i Bromma.

När? Söndag 5 juni kl. 11-16

Var? 4H-gården Björklunds hage

Fotboll på Grimsta

Brommapojkarnas damer möter Gideonsbergs IF hemma på Grimsta IP. Inträdet är gratis.

När? Söndag 5 juni kl. 13

Var? Grimsta IP

Tivoli vid Råckstarondellen

Axels tivoli, som brukar hålla till vid Hässelby slott på nationaldagen, har i år flyttat till gräsplätten vid Råckstarondellen. Karuseller för alla åldrar utlovas.

När? Fredag 3 juni-måndag 6 juni.

Var? Nedanför Råckstarondellen i Vällingby.

Bakluckeloppis vid Åkermyntan

Alla är välkomna att fynda, att vara med och sälja kostar 150 kronor, anmäl dig på loppistajm.se/akermyntan.

När? Söndag 5 juni, kl 11-15

Var? Parkeringen vid Åkermyntans centrum i Hässelby villastad.

OCH HÄR KAN DU FIRA NATIONALDAGEN...

Folkdans och Dogge i Vällingby

Klockan 12 hissas flaggan och dagens konferencier Dogge Doggelito drar igång firandet. Under tre timmar får besökarna lyssna på Nälstaskolans elever som ska sjunga, stadsdelsnämndens ordförande Kadir Kasirga (S) som ska hålla tal och se Vargarna folkdanslag dansa. Det blir också ett smakprov ur Parkteaterns program och intervjuer, allsång och firandet avslutas med ett uppträdande av Dogge Doggelito.

Var? Vällingby torg

När? Måndag 6 juni klockan 12-15.

Trolleri och teater i Blackeberg

Nationaldagens firas med familjefest i parkleken Blacken. Dagen bjuder på barnkonsert, sagoteater och trollerishow. Det kommer även finnas bland annat studsmatta, fiskdamm och kafé.

Var? Parkleken Blacken, Blackeberg

När? Måndag 6 juni, klockan 11-15

Stort firande vid Görväln i Järfälla

Klockan 12 börjar firandet med Järfälla musikkår, och fortstätter med allt från Kulturskolans Teatersmurfarna och JaKan Cirkus till Järfälla spelmän, Skälby spelmanslag och Viksjö dansgille. Klockan 14 uppträder artisten Miriam Aïda. Under hela dagen pågår en mängd aktiviteter i slottsparken. Allt detta och mycket mer! Hembygdsföreningen och Järfälla kommun arrangerar.

Var? Görväln. En gratis buss kommer att sättas in med start 11.30 från bussterminalen i Jakobsberg och Subway på Järfällavägen. Sista bussen hem går 17.30. Parkering finns.

När? Måndag 6 juni, klockan 12-17

Kulturfest i Alviks kulturhus

Den ideella organisationen Bbeabridge anordnar kulturfestival i Alviks kulturhus. Dagen är en familjefest och bjuder på prova på-zumba, uppträdanden, magdans och rapmusik. Från klockan 17 är det dans för vuxna. Även en överraskning för barnen står på schemat. Alviks bibliotek kommer ha utebibliotek och pyssel för barn. Även föreningen ”Händer utan gränser” har en gala i kulturhuset med 50 kronors inträde. Alla pengar går oavkortat till välgörenhet i Ecudaor.

Var? Alviks kulturhus

När? 6 juni, klockan 11-20

Fira med fotboll på Järfällavallen

Sugen på att fira nationaldagen med fotboll? Järfälla FF bjuder in Stockholmslagen till sin stora nationaldagscup för spelare födda 2010, 2009, 2008, 2006 och 2005. Totalt är det 60 lag från hela Stockholm. Fika finns!

Var? Järfällavallen, Mjölnarvägen i Jakobsberg

När? 6 juni, första matchen är 09.15 och finalerna spelas 18.15 och 18.30.

Familjefest på Eggeby gård

Vill du testa breakdance, se Bollywood-opera och lyssna till artisten Cherrie? Det är några av programpunkterna när Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning bjuder till nationaldagsfirande för första gången.

Var? Eggeby gård på Järvafältet

När? 6 juni, klockan 11.00–15.00