Foto: Mostphotos

Helgens blåljus: stölder och ett rådigt ingripande

Stölder i mängd. Men en stöld kunde stoppas tack vare ett rådigt och uppmärksamt vittne.

  • Publicerad 18:44, 19 maj 2019

Söndag 02.20

Malmagatan

Grov olovlig körning.

Då polis stoppade en bil på Malmagatan för kontroll. Förare av bilen visar sig vara en kvinna i 50-årsåldern, hemmahörande i kommunen Hon är misstänkt för grov olovlig körning eftersom hon kört tidigare utan körkort.

Oklart när brottet har inträffat

Eriksgatan

Stöld. En cykel har stulits från ett cykelförråd/cykelkällare på Eriksgatan. Det är en ny damcykel, Stålhästen, treväxlad, värde ca 5 500 kr, som stulits.

Lördag 20.18

Enavallen

Skadegörelse

Vittnen ringde på lördagskvällen in om att två unga killar slog sönder rutor till biljettkurerna vid Enavallen. Polispatruller sökte efter de två och ett flertal personer kontrollerades i området, men ingen av dem kunde knytas till brottet.

Lördag 20.10

Duvhöksgränd

Drogbrott. En man i 30-årsåldern, ej hemmahörande i Enköping, är misstänkt för narkotikabrott innehav samt narkotikabrott brukande. Misstänkt narkotiskt preparat togs i beslag.

Lördag kl 11.12

Bandstolen, Gottsunda, Uppsala

Moped hittad. För ett år sedan stals en moped i Enköping. När polis i Uppsala på lördagen kontrollerade en mopedförare och fordonet han körde visade det sig vara den i Enköping stulna mopeden.

Lördag 02.22

RV 70,

Rattfylleri. Sedan vittnen ringt och slagit larm om en bil som kördes märkligt kunde polis ingripa mot bilisten. Ett par km utanför Enköping på riksväg 70 påträffade polisen bilen och föraren. Förare. en man i 40-årsåldern, blev misstänkt för rattfylleri och blodprov togs.

Lördag kl 00:16

Västerleden

Drogbrott. Narkotikagruppen kontrollerade en kvinna i 30-årsåldern på Västerleden strax efter midnatt. Hon blev misstänkt för narkotikabrott innehav samt brukande. Något som kan vara heroin påträffades.

Lördag kl 00:09

Sigtunavägen i Häggeby (Svea Skog).

Inbrott, försök till drivmedelsstöld. En ovanligt observant person såg till att en stöld kunde förhindras under natten mellan fredag och lördag.

På fredagen hade vittnet sett en udda bil i området. Då den sent på kvällen stod parkerad utanför ett inhägnat område reagerade vittnet och ringde polis.

Tack vare det blev aldrig den planerade drivmedelsstölden genomförd.

Det aktuella området är inhägnat med staket. Där inne finns stora dieseltankar.

Gärningspersonerna hade tagit sig in på området genom att med vinkelslip såga ett stort hål i staketet och därefter kört in med en bil med två stora dieseltankar på flaket.

När polis kom till platsen fanns båda bilarna kvar, men gärningspersonerna hade hunnit fly.

I bilen utanför fanns bland annat brytverktyg och en vinkelslip. På skåpbilen fanns två tankar på flaket som var fyllda med diesel.

Polis sökte efter de skyldiga med hundpatruller, men de hade hunnit lämna platsen.

De två bilarna kunde dock tas i beslag.

– Mycket rådiga ingripande av vittnet, det var tack vare det som stölden kunde avbrytas, säger närpolischef Jan Håkansson.

Brottet inträffat mellan fredag kl 18 och lördag kl 07

Torggatan

Skadegörelse. Ytterligare en bil har utsatts för skadegörelse. En ruta har krossats på bilen genom att någon kastat en blomkruka.

Fredag till lördag

Torggatan

Skadegörelse. Bakrutan krossades på en bil som stod parkerad på Torggatan under natten mellan fredag och lördag.

Fredag 22:30

Örsundsbro, rv 55

Framkallande av fara för annan/skadegörelse.

En bilförare som körde på riksväg 55 från Uppsala mot Enköping såg flera personer på viadukten över vägen i Örsundsbro. Då hon passerade under bron träffades vindrutan av något föremål och skadades. Passageraren i bilen sprang upp på viadukten för att fånga gärningspersonerna, men de fanns inte kvar.

Fredag kl 20:40

Gustaf Adolfs park

Drogbrott. När narkotikagruppen kontrollerade en man i 20-årsåldern uppstod misstanke om narkotikabrott, brukande. Mannen var positiv på snabbtest.

Fredag cirka 13.00

Örsundsbro

Drogbrott. Då polis kontrollerade en bostad/adress i Örsundsbro blev fyra personer mellan 20-30 år misstänkta för narkotikabrott, brukande.

På adressen påträffades också misstänkt narkotiskt preparat samt en olaglig laserpekare.

Fredag 10.45

Örsundsbro

Hot mm.

Vittnen ringer polis om att två hotfulla män går runt och stökar med boende i området. De verkar påverkade, enligt larmet.

Tack vare vittnesuppgifter påträffar polispatruller två män i det aktuella området.

En man i 25-årsåldern greps för olaga hot/misshandel.

En annan man i 25-årsåldern medtogs för LOB. Oklart om det även blir någon brottsmisstanke mot denna man.

Ingen av de två är från Enköpings kommun.

Yxjakt på Rådmansgatan

Nyheter Två män anhölls tidigt på söndagens morgon, misstänkta för grovt olaga hot. Beväpnade med yxa jagade de tre andra män genom delar av centrala Enköping.söndag 22/9 9:24

Blåljus: inbrott, misshandel och bilförare drogmisstänkta

Nyheter Det var varit ett dygn som liknar många andra helger i Enköping. Någon kör med droger i kroppen, en cykel och en mobiltelefon stjäls ett inbrott anmäls. Här är Blåljus lördag:lördag 21/9 10:57