Ledare. Jacko Nilsson är ledare och jobbar med barnen som deltar vid Transkollo nästa vecka. Foto: Daniel Cannervik

Helgkollo för transbarn

Ett nytt koncept för yngre transpersoner närmar sig. Det ska få barn som är transpersoner att dela erfarenheter. – Det är Sveriges första Transkollo för barn, säger Jacko Nilsson, en av initiativtagarna.

  • Publicerad 14:12, 8 sep 2017

Med barnen ska vi prata om hur det är att prata i skolan om att vara transperson.

I vintras startade nätverket Transammans Ekerö. Syftet var att få transpersoner och deras anhöriga att mötas och utbyta erfarenheter. Nästa helg är det dags för ett större arrangemang som huvudarrangören Transammans Ekerö kallar Transkollo.

– Det är ett läger för transbarn mellan sex och tolv år. De får ha med en närstående, i det här fallet har det varit en förälder. Det blir paddling, bad, grillning och samtal om att vara transperson. De anhöriga får utbildning hur de är en bra och stöttande förälder, säger Jacko Nilsson.

Kollot har plats för 15 barn med en anhörig var. Mer än dubbelt så många hade anmält intresse.

– Vi var tvungna att säga nej av logistiska orsaker. Vi tror inte heller att det blir en bra grupp om vi är för många. Vi behöver tid att se alla barn, säger hen.

Jacko Nilsson var själv med och arrangerade ett konvent för transpersoner riktat till äldre ungdomar och unga vuxna på Fabriken på Ekerö 2015. Nu får alltså barn chansen att mötas och diskutera.

– Med barnen ska vi prata om hur det är att prata i skolan om att vara transperson och vad som kan göras för att visa det könsuttryck man vill. Många barn kan känna sig ensamma och de har kanske inte träffat en vuxen transperson. Det styrs mycket utifrån vad barnen vill prata om, säger hen.

Jacko Nilsson hoppas att arrangemang likt Transkollo kan bli återkommande.

– Det är ett väldigt bra koncept eftersom barnen bor utspritt och det kan vara svårt att träffas om man inte ses över en helg. Har de kompisarna längre bort blir de beroende av vuxna. Vi vill även öka den psykiska hälsan hos de här personerna, säger hen.

Alla ledare vid kollot är vuxna transpersoner eller vuxna som är närstående till transbarn.

Så definieras begreppet transperson av RFSL

En transperson är en person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön den har fått tilldelat vid födseln. En person kan också vara transperson som inte följer rådande normer för hur en person med ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson. Trans är latin för ”överskridande”. Transperson är ett paraplybegrepp med undergrupper och det går att vara transperson på olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stort intresse för utlyst direktörsjobb

Nyheter Ansökningstiden har gått ut. Nu intensifieras rekryteringen av ny kommundirektör. – Det fanns ett 60-tal intresserade, säger Christina Thunholm, kommunens HR-chef.fredag 15/2 16:19

Krämer och kollegan grep och höll fast dieseltjuv – nu frias de

Nyheter Niklas Krämer och kollegan Leo Björkman fångade en dieseltjuv, band honom och överlämnade honom till polisen. Men gjorde de verkligen rätt? Nja, menar tingsrätten – men friar ändå.fredag 15/2 14:59

KRÖNIKA: Lite väl tidigt att få vårkänslor kanske

Krönika I måndags morse lät jag vinterjackan hänga kvar hemma i hallen. När jag gick till jobbet hade jag inte ens en tjocktröja under jackan utan nöjde mig med en skjorta. Alldeles lagom klädd för då...torsdag 14/2 8:12