Ledare. Jacko Nilsson är ledare och jobbar med barnen som deltar vid Transkollo nästa vecka. Foto: Daniel Cannervik

Helgkollo för transbarn

Ett nytt koncept för yngre transpersoner närmar sig. Det ska få barn som är transpersoner att dela erfarenheter. – Det är Sveriges första Transkollo för barn, säger Jacko Nilsson, en av initiativtagarna.

  • Publicerad 14:12, 8 sep 2017

Med barnen ska vi prata om hur det är att prata i skolan om att vara transperson.

I vintras startade nätverket Transammans Ekerö. Syftet var att få transpersoner och deras anhöriga att mötas och utbyta erfarenheter. Nästa helg är det dags för ett större arrangemang som huvudarrangören Transammans Ekerö kallar Transkollo.

– Det är ett läger för transbarn mellan sex och tolv år. De får ha med en närstående, i det här fallet har det varit en förälder. Det blir paddling, bad, grillning och samtal om att vara transperson. De anhöriga får utbildning hur de är en bra och stöttande förälder, säger Jacko Nilsson.

Kollot har plats för 15 barn med en anhörig var. Mer än dubbelt så många hade anmält intresse.

– Vi var tvungna att säga nej av logistiska orsaker. Vi tror inte heller att det blir en bra grupp om vi är för många. Vi behöver tid att se alla barn, säger hen.

Jacko Nilsson var själv med och arrangerade ett konvent för transpersoner riktat till äldre ungdomar och unga vuxna på Fabriken på Ekerö 2015. Nu får alltså barn chansen att mötas och diskutera.

– Med barnen ska vi prata om hur det är att prata i skolan om att vara transperson och vad som kan göras för att visa det könsuttryck man vill. Många barn kan känna sig ensamma och de har kanske inte träffat en vuxen transperson. Det styrs mycket utifrån vad barnen vill prata om, säger hen.

Jacko Nilsson hoppas att arrangemang likt Transkollo kan bli återkommande.

– Det är ett väldigt bra koncept eftersom barnen bor utspritt och det kan vara svårt att träffas om man inte ses över en helg. Har de kompisarna längre bort blir de beroende av vuxna. Vi vill även öka den psykiska hälsan hos de här personerna, säger hen.

Alla ledare vid kollot är vuxna transpersoner eller vuxna som är närstående till transbarn.

Så definieras begreppet transperson av RFSL

En transperson är en person som inte alls eller delvis inte identifierar sig med det kön den har fått tilldelat vid födseln. En person kan också vara transperson som inte följer rådande normer för hur en person med ett visst juridiskt kön ska vara, förutsatt att personen själv identifierar sig som transperson. Trans är latin för ”överskridande”. Transperson är ett paraplybegrepp med undergrupper och det går att vara transperson på olika sätt. Begreppet rör könsidentitet och könsuttryck och har ingenting med sexuell läggning att göra.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

KRÖNIKA: VM-feber från förr betingar ny festyra

Nyheter Jag är inte en hejare varken på lagsport eller bollsport, men när det drar ihop sig till VM i herrfotboll då dyker det ändå upp en yrvaken supporter i mig. Kanske är det ett resultat av den varma...torsdag 21/6 14:13

Midsommar på Mälaröarna - här kan det firas

Nyheter Sill, sju sorters blommor och groddans. Snart är det dags igen. Här är några ställen där du kan midsommarfira lokalt.torsdag 21/6 14:09

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Följ oss på Twitter