Reflexerna. Stött på det här gänget i Kyrkbyn och funderat på vad de gör? Foto: Lotten Engbom

Heliga tisdagsmorgnar för Kyrkbyns seniorer

Har du stött på det här gänget i reflexväst i Kyrkbyn och funderat på vad de gör? Här har pensionärerna själva startat promenadgrupp, som avslutas med att Ica bjuder på frukost.

  • Publicerad 21:08, 19 okt 2017

Klockan är tjugo i nio den här tisdagsmorgonen. Utanför Ica i Täby Kyrkby har Karin Lindskog Larsson låst sin cykel.

Hon är först på plats, den här mörka och ruggiga morgonen.

– Vi går i ur och skur, säger hon.

Med "vi" menar hon ett gäng pensionärer som ska samlas här alldeles strax. För lite mer än tre år sedan var det nämligen några som kom på idén med att styra upp promenader för pensionärer.

– Vi tyckte att pensionärerna borde ha något att göra, få lite motion och sedan den sociala biten, den är den viktigaste, säger Barbro Karlsson, som är en av initiativtagarna.

Nu samlas ett 30-tal pensionärer (som mest har de varit över 40 stycken) i Täby Kyrkby centrum varje tisdag kring nio-tiden.

"Skönt att gå med andra"

När alla är på plats och reflexvästarna på är det dags för motionen - som består av promenader i det tempo man själv vill och orkar med. Några krav på hur långt man går, det finns inte.

– Alla kan vara med, hur halt och lytt man än är. Ingen behöver gå ensam. Eftersom att jag inte är så jäkla frisk heller är det skönt att gå med andra, säger Sven Karlsson.

Han bor, precis som många av de andra här i Täby Kyrkby.

– Men det kommer folk lite var som helst ifrån. En kille åkte hit från Åkersberga. Alla är välkomna, säger Sven Karlsson.

För Karin Lindskog Larsson betyder tisdagspromenaderna mycket, särskilt den sociala biten är betydelsefull för henne.

– Jag kände ingen från början, men nu har jag fått massa goda vänner som jag även träffar utanför det här, säger hon.

– Jag har en dement man hemma, så jag behöver komma ut och röra på mig. Det är tråkigt att promenera själv. Det här är guldkant på tillvaron.

Pratar om allt

Karin Lindskog Larsson brukar gå cirka fem kilometer, innan det är dags att vända tillbaka till Ica. Under promenaderna hinner det pratas en hel del.

– Vi pratar om allt. Barn, barnbarn, musik, livet. Inget märkvärdigt, säger hon.

Men det är inte slut bara för att promenaden är över. När de återigen är tillbaka vid Ica har butiken dukat upp kaffe, smörgåsar och fikabröd som de bjuder de hurtiga seniorerna på.

– Det är helt fantastiskt! Vi brukar hålla på i en timme och pratar efteråt, säger Karin Lindskog Larsson.

– Första onsdagen i månaden går alla som vill till Hantverkaren och käkar. Vi brukar vara minst 20, säger Sven Karlsson.

Flera av de som är med och promenerar har bott i Kyrkbyn länge och känt igen varandra genom åren.

– Många gånger har man bara nickat åt varandra, men nu känner man alla. Man stannar och pratar några ord, så det är väldigt bra säger Sven Karlsson.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

"Finklädd" man häktad efter villainbrott

Nyheter "Smälta in i miljön" En man är häktad misstänkt för grov stöld efter ett villainbrott i Näsbypark i fredags. På polisens hemsida skriver de att mannen var finklädd.onsdag 20/6 9:58

Här byggs det flest hyresrätter i länet

Bostad ✓Hela listan – kommun för kommun ✓De bygger inga alls Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätter respektive bostadsrätter, visar en ny rapport. I...onsdag 20/6 6:50