Fler. Helikoptertrafiken har ökat rejält på Bromma flygplats de senaste två åren. Foto: Mikael Andersson

Helikopterboom – allt fler nöjesflyger över Bromma

Att flyga helikopter för nöjes skull blir allt mer populärt. De senaste två åren har helikoptertrafiken på Bromma flygplats ökat med nästan 60 procent.

  • Publicerad 12:28, 26 nov 2017

Sväva över staden, ta en lunchtur till skärgården eller kanske prova på att själv sitta vid spakarna. Att flyga helikopter under sommarhalvåret är hett.

När säsongen nu är över kan man konstatera att antalet helikopterlandningar på Bromma flygplats mellan 1 januari och 31 oktober i år har ökat med 820 stycken jämfört med samma period 2015, från 1417 till 2237. Det motsvarar en ökning på 57 procent.

– Det finns en generell ökning av helikoptertrafik i Stockholm. Här på Bromma ser vi att det som ökar allra mest är de kommersiella turerna, turistverksamheten, säger Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Bromma flygplats för Swedavia.

Buller

Samtidigt påpekar han att mängden trafik går upp och ner i perioder.

– 2011-2012 hade vi ungefär lika många flygrörelser med helikoptrar som idag. Men det är klart, jämför man de senaste åren så är det en stor ökning. I år har vi haft drygt 4500 flygrörelser med helikopter (starter och landningar, reds anm.), säger han.

Det har inte gått Brommaborna obemärkt förbi. Regeln när man flyger över tätbebyggt område är att inte gå under 300 meters höjd, utom just vid start och landning. Flera boende i Johannesfred, som ligger ett stenkast från flygplatsen, har hört av sig med klagomål, både till Swedavia och till miljöförvaltningen i Stockholms stad, enligt Peder Grunditz.

Johannesfred är redan är bullerutsatt av flygplanstrafiken, vad tänker ni om att fler helikoptrar skapar ytterligare buller?

– Vi har en dialog med operatörerna och vi ska nu se över hur det kommer sig att det är just därifrån som folk hört av sig. Förmodligen har många valt den vägen in och ut från flygplatsen, säger Peder Grunditz.

Finns marginaler för fler flyg

Ett av företagen som verkar på Bromma är Hummingbird aviation. De har både flygplan och helikoptrar i flottan och jobbar med både nöjesturer och andra uppdrag.

– Efterfrågan ökar både inom turism och samhällsnytta. Vi gör till exempel inspektioner av ledningar, fotouppdrag och hjälper vaktbolag med pengatransporter i skärgården under sommaren, säger Anders Blomkvist, VD.

Han tror att det finns förbättringspotential när det gäller in- och utflygningar till flygplatsen.

– För oss som kommersiell aktör är det viktigt att följa in- och utflygningsproceduren utan avvikelser. Men det är bra att Swedavia följer upp hur det funkar generellt, det finns indikationer på att det kan bli bättre, säger Anders Blomkvist.

Det totala antalet flygrörelser på Bromma flygplats, alltså starter och landningar för all flygtrafik, låg runt 60 000 förra året. Men flygplatsens tillstånd gäller upp till och med 80 000 flygrörelser per år. Det finns alltså marginaler. Men flygplatsdirektör Peder Grunditz tror inte på någon större förändring i helikoptertrafiken.

– Det är svårt att bedöma om efterfrågan kommer öka. Men jag kan inte se framför mig att vi skulle ta emot fler operatörer, det får inte plats, säger Peder Grunditz.

Fler helikoptrar i Brommaluften

Siffrorna visar antal landningar med svenskregistrerade helikoptrar på Bromma flygplats under perioden 1 januari - 31 oktober för respektive år. Polis- och sjuktransporter är inte medräknade.

2015: 1 417

2016: 1 952

2017: 2 237

Flygningarna delas in i kategorier. Så här ser det ut för 2017:

Kommersiell trafik, som flygfoton, reklam, inspektioner: 225

Privatpersoner och företag som äger eller hyr helikopter. Här ingår turistturer: 1 735

Skolflyg (flyglektioner): 262

Taxiflyg: 15

(Utöver detta har 171 landningar gjorts under perioden i år, som varit sjuktransport eller polis)

Källa: Transportstyrelsen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

60 års kamp för kvinnor inom polisen

”Männen kallade oss attrapper” Männen på stationen vägrade jobba med dem. De kallades "attrapper", och de som blev gravida löd under öknamnet "halvpoliser". Nu är det 60 år sedan de första kvinnliga poliserna började patrullera...fredag 14/12 16:29

Populär badplats försvinner i västra Stockholm

Bad och båtklubbar måste flytta när värmeverk byggs ut Planen för placeringen av piren vid det nya värmeverket i Lövsta har spruckit. Det gör att både Lövstabadet och båtklubbarna måste flytta.fredag 14/12 15:36