UPPDRAG. Daniel Helldén (MP) började nygamla tjänstgöringen som trafikborgarråd med att träffa trafikkontoret och ge i uppdrag att utreda de nya aktörerna på stadens gator som hyr ut cyklar och elscootrar. Foto: Patrik Wirén

Helldén första order: Styr upp hyrcyklarna

Daniel Helldéns första order sedan omvalet som trafikborgarråd: Styra upp bland de nya hyrcyklarna och el-scootrarna. Framtiden för stadens egna lånecyklar är dock fortfarande oklar.

  • Publicerad 15:28, 17 okt 2018

Idag, tisdag, är det Daniel Helldéns (MP) första dag som omvalt trafikborgarråd i stadens nya styre. Hans första möte var, inte helt otippat, med trafikkontoret.

På agendan: De nya hyrcyklarna och hyr-elscootrarna som har ploppat upp i staden.

Som StockholmDirekt tidigare har skrivit har trafikkontoret börjat utreda hur de ska hanteras innan det kan växa till ett problem för staden. Nu ska Daniel Helldén ha möten med de olika aktörerna för att se över situationen.

Barn kör runt på de nya hyr-elscootrarna

– Det handlar om hur vi kan integrera de här mobilitetslösningarna i staden, det är ju privata aktörer, och samtidigt se till att det inte blir rörigt. Den diskussionen har jag nu initierat med trafikkontoret och jag kommer även ha möte med Voi som hyr ut elscootrar och andra aktörer som håller på med såna här friflytande system och se vad vi kan göra tillsammans, säger Daniel Helldén (MP).

– Kan vi hitta ett sätt att få det här att fungera utan problem, så det blir en tillgång, ska vi försöka hitta det.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Samtidigt är statusen för stadens egna lånecyklar oförändrat. Tanken var som bekant att det redan i år skulle ha funnits nya hyrelcyklar över hela stan, inte bara innerstan. Men upphandlingen överklagades och där förlorade staden vilket gör att det finns en risk att det inte blir några hyrcyklar till kommande år. Om staden ska överklaga det beslutet eller göra en ny upphandling är inte bestämt än.

– Den frågan får vi återkomma till. Vi ska diskutera det nu, vi har haft lite annat att göra under några veckor.

Att det nu finns andra hyrcyklar i staden, kommer det påverka ert egna utbud på något sätt?

– Det får jag också återkomma till.