Stängt. Kaknästornet kommer inte att öppna för allmänheten igen. Foto: Anna Sandqvist

Helldén kritisk efter besked om Kaknästornet

Kaknästornet stänger permanent för allmänheten på grund av högre krav på säkerhet som skulle kräva för stora investeringar, enligt statligt ägda Teracom. Ett beslut som har fått Stockholms trafikborgarråd Helldén (MP) att reagera.

  • Publicerad 20:10, 27 dec 2018

Som StockholmDirekt har skrivit flera gånger stängdes Kaknästornet för allmänheten i slutet av september. Anledningen var brister i brandsäkerheten som numera är åtgärdade.

Kaknästornet stängt – på obestämd tid

Men nu har statligt ägda Teracom, som driver marknätet för radio och tv, beslutat att stänga tornet för allmänheten permanent, något som Dagens Nyheter var först med att rapportera om. Anledningen är högre krav på skydd och säkerhet. Man menar att de ombyggnader av tornet som skulle krävas skulle vara för omfattande och investeringarna för stora.

– Jag har inga exakta belopp men det är enorma summor det handlar om, säger Niklas Vange, presskommunikatör vid Teracom till DN.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Beslutet har fått trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) att reagera. I ett inlägg på Facebook skriver han att "allmänintresset av ett öppet landmärke borde slå över det statliga bolaget Teracoms intressen".

– Jag tycker att Teracom ser lite lättvindigt på frågan. Kaknästornet tar en viktig del av stadssiluetten i anspråk och överdelen är byggd som en restaurang och utsiktspunkt. Att stänga ner den är... konstigt, säger Daniel Helldén (MP) till StockholmDirekt och fortsätter:

– Staten borde ta sitt ansvar. Det kostar pengar att ta hand om gamla byggnader. Man stänger ju inte ner slottet till exempel.

Kaknästornet tvingas stänga för allmänheten

Teracom kommer att kunna fortsätta med sin verksamhet i tornet.