Cyklist. StockholmDirekt har flera bilder på en cyklande Daniel Helldén (MP). Inte på en enda bär han hjälm. Den här bilden är tagen på Alströmergatan 2016. Foto: Maja Brand

Helldén (MP) cyklar oftast utan hjälm

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) håller med partikollegan Lorenz Tovatt om att den som kämpar för mer och säkrare cykling bör koncentrera sig på annat än hjälmanvändande.

  • Publicerad 14:40, 1 nov 2018

Knappt hann vår artikel "MP-politikern: Därför använder jag inte cykelhjälm" bli publicerad förrän debatten tog fart på sociala medier.

Frågan är en vattendelare, även bland cyklister och miljöpartister.

Den intervjuade Lorenz Tovatt (MP), ledamot i trafiknämnden och kommunfullmäktige samt i riksdagen, får både stöd och svidande kritik för sina uttalanden om att hjälmen kan trigga olyckor och få folk att välja bort cykeln.

– Så länge som man inte talar om hjälm för bilister vill jag inte vara med och bidra till en alarmism om cykeltrafiken, säger han.

MP-politikern: Därför använder jag inte cykelhjälm

Tobias Östberg, miljöpartist i Solna, är av de som reagerat starkt på uttalandet. Han håller inte alls med sin partikollega. Han förstår inte alls engagemanget för rätten att välja bort cykelhjälmen. Han bär själv alltid hjälm när han cyklar, för att skydda sitt huvud och för att han vill att hans barn ska ha hjälm när de cyklar.

– Jag vill kämpa för mer plats för de som går och cyklar, inte för rätten att cykla utan hjälm. En rätt vi redan har, skriver Tobias Östberg i en kommentar till StockholmDirekt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Annat ljud i cykelklockan kommer från trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Han står på samma sida i debatten som Lorentz Tovatt och försvarar vuxna cyklisters rätt att välja bort hjälmen.

– Min syn är den att de som bedömer att de behöver eller vill ha hjälm, ska självklart ha det. Och barn upp till 15 är tvungna att ha det enligt lag. Men en hjälmlag för vuxna vore otroligt olycklig, säger Daniel Helldén.

Krånglar till det i onödan

Hans argument går ut på att hjälmtvång skulle få vissa att helt och hållet välja bort cykeln, att det skulle ge ett hårdare trafikklimat och att det ytterligare skulle krångla till system med lånecyklar. Viktigare är att bygga ut cykelinfrastrukturen med breda och säkra cykelbanor, helst separerade från annan trafik, anser Helldén.

Har du själv hjälm när du cyklar?

– Om jag cyklar längre sträckor har jag det. Men på kortare sträckor har jag inte det.

Hur bemöter du argumentet att en skalle som slår i backen klarar sig bättre med hjälm än utan?

– Visst, det gäller i alla sammanhang att den som bär skyddsutrustning slår sig mindre. Men det här handlar också om effekten på länge sikt. Vi vill att fler ska cykla och med ett hjälmtvång skulle många låta bli, säger Daniel Helldén.

JARNLO: Det är inte farligt att cykla – men hjälm är bra

Fler kommentarer

Här är ett urval av alla de kommentarer som vår artikel "MP-politikern: Därför använder jag inte cykelhjälm" genererat på StockholmDirekt och på Facebook.

***

"Min kommentar är att vuxna människor får ta ett eget ansvar. För barn är det rimligt med hjälmtvång. Personligen kör jag ju racercykel och då vill jag gärna ha hjälm för min egen säkerhet."

Tomas Eriksson (MP), landstingsråd

"Jag förstår absolut Lorentz resonemang, men använder oftast hjälm när jag cyklar på grund av den ofta usla och ickeförlåtande infrastruktur som erbjuds samt hotfulla "medtrafikanter". En hjälmlag kommer jag dock aldrig acceptera förrän bilhjälm som skulle rädda fler liv införs. Fast flest liv sparas om fler slutar åka bil och cykla/gå. Det ska vara enkelt och säkert att cykla –tjatet om hjälmlag motverkar detta."

Jens

"Sicken tomte ... Jag har gått på hjärnskaderehab samtidigt som en kvinna som skulle ut och cykla med sin sambo och körde i en grop som orsakade en olycka. Hon hade hjälm ... Hon har numera en förvärvad hjärnskada (som det så vackert heter). Förvärvade hjärnskador försvinner inte i ett nafs. I de flesta får man behålla resten av livet. Olyckor är ett ögonblicksverk ... Det är inte bara en själv det beror på. Idiotiskt att ge sig ut i trafiken utan hjälm, i synnerhet i en storstad som Stockholm."

Camilla Langell

"Det viktiga är att cykla. Cyklister lever längre på grund av det är hälsosamt att cykla. Detta enligt en sammanfattning av forskning från ITF/OECD. Ju fler som cyklar, desto fler liv kan räddas!"

Erik Sandblom

"Självklart att olyckorna inte minskat där man har lag på hjälm, däremot minskar skadorna! Hur ser en fullständigt mosad skalle ut egentligen?"

AlfaBetan

"Obegripligt resonemang. Jag antar att han inte har barn. Köp en hövding?"

D-man X

"Vore trevligt om det fokuserades lite mer på cykelhjälmar. Jag menar hårt skum och remmar har vi haft sedan 80-talet nu. Hitta på något som är bekvämt, som alla kan ha, som värmer på vintern, helst helt utan remmar. Problemet är väl att det inte finns så mycket pengar att tjäna på detta och att lösningarna blir för dyra (typ "Hövding", dyr och klumpig)."

Johan

"Bestämmande politiker? Betald av skattemedel? Verkar cyklat omkull redan tidigare utan hjälm!"

Gurra Rattmuff

"Ett mycket oklokt och enkelriktat inlägg som helt bortser från vuxnas roll som förebilder för barns hjälmanvändning."

Rickard E Wall

"Det är mycket bättre för hälsan att cykla utan hjälm än att inte cykla alls. Det är klarlagt. Det är klart att om man enögt tittar på folk som ramlar och slår i huvudet så kommer man fram till att hjälm är bra. Men lyfter man blicken så ser man att riskerna är mycket små, och att det övriga hälsofördelarna är mycket större.
Hjälm är inte dumt. Ha gärna det om du vill. Men en hjälmlag skulle vara mycket dåligt för folkhälsan då det leder till att färre väljer cykeln.
Den som behöver fundera över sin hälsa är snarast den som stillasittande kör bil till sitt stillasittande jobb, inte den som cyklar utan hjälm. Hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och cancer är folksjukdomar som dödar och invalidiserar tusentals varje år i Sverige. Antalet människor som råkar lika illa ut pga huvudskador när de cyklar kommer inte ens i närheten."

​Mattias Bäcklund

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.