DRABBAD. Trafikborgarrådet Daniel Helldén gick själv på en ishal Munkbro i morse. "Där hade jag kunnat ta fram skridskorna". Foto: Miljöpartiet / Andreas Jennische

Helldén (MP) om snöröjningen: “Inte bra”

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) är själv missnöjd med hanteringen av morgonens snökaos. Nu kräver han svar på vad som har gått fel.

  • Publicerad 20:17, 21 nov 2017

Kunde åka skridskor på Munkbron

Stockholm mer eller mindre lamslogs när snökaoset drog in över staden i morse. Innerstadsbussarna ställdes in, biltrafiken stod i princip still och både gång- och cykelbanor förblev snötäckta till följd av försenad och utebliven snöröjning.

Nu kommenterar Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP), som själv var en av alla drabbade stockholmare, stadens insats.

– Initialt på förmiddagen fungerade det inte så bra. På flera av de gator jag har sett och fått rapporter om har det varit rena isbanor. Själv passerade jag Munkbron i morse. Där hade jag kunnat ta fram skridskorna. Det fanns inte en chans att bussarna skulle kunna köra där, säger Daniel Helldén.

"Inte acceptabelt"

Det har under dagen riktats kritik mot snöröjningen i Stockholm både från allmänhet och politiskt håll. Oppositionsborgarrådet Cecilia Brinck (M) har bland annat efterlyst ett bättre samarbete mellan Stockholms stad och SL för att säkra busstrafiken, och samtidigt sagt: ”Det är inte acceptabelt att hela stan ska lamslås så fort det snöar”.

Nu kräver Daniel Helldén själv svar på vad som gick fel.

– Vi tittar självklart på hur röjningen gick i morse. Varje gång trafiken inte fungerar följer vi upp och ser vad som kan göras bättre, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi håller bland annat på att titta om entreprenörerna kom igång i tid. Men i det här fallet är det möjligt att snön kom för snabbt innan de kom igång. Det är självklart att stombussarna inte ska stoppas som de gjorde, säger han, och fortsätter:

– Jag ska nu ta en diskussion om huruvida man behöver vara snabbare ute eller om det är något annat som fallerat och om man kan göra något åt det. Det kanske helt enkelt bara snöade för mycket, säger han.

Ska testa nya åtgärder

Det finns i dag avtal med entreprenörerna om att börja snöröja vid fyra centimeters snödjup på de mest prioriterade gatorna. Efter förra årets snökaos har avtalen setts över, men de ändringarna börjar inte gälla förrän 2019.

Dock väntas vissa åtgärder märkas redan den här vintern.

– Vi har gjort ett antal saker, bland annat vad gäller upphandlingarna, som vi inte har sett någon effekt av ännu eftersom de inte har trätt i kraft. Sedan har vi åtgärder som ska testas nu när det är snö som påverkar cykelbanorna och ger en bättre och snabbare snöröjning av trottoarerna, säger Daniel Helldén.