BESVIKEN. Daniel Helldén (MP) tror att partiets stora tapp på riksnivå har dragit ner resultatet även i staden. Foto: Malin Arnesson/Linda Gren

Helldén villig att samtala med alla – utom SD

Miljöpartiet blev den stora förloraren i Stockholmsvalet. Enligt trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) ska de nu ska lyssna på alla partier – utom Sverigedemokraterna – för att fortsätta vara med och bestämma i stadshuset.

  • Publicerad 11:25, 10 sep 2018

Från 16 mandat till 9. Så ser valresultatet ut att bli för Miljöpartiet i Stockholm vilket är det största tappet i Stockholm stad jämfört med förra valet. Och det är en besviken Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd, som summerar valet på måndagsmorgonen.

– Summeringen är att det inte är roligt. Det är ett rejält tapp, samtidigt kan man se att det motsvarar i hög grad tappet runt om i riket. Det är en smäll vi har tagit överallt, säger han.

Så slutade valet i Stockholm i natt

Så du tror inte att det är den politik ni drivit i Stadshuset som påverkat resultatet i staden?

– Nej, det tror jag inte. Det är klart att vi ska analysera och titta på det känns mer som att det är rikspolitiken som har lagt sin våta filt över staden.

Precis som på riksnivå väntar nu en osäker framtid för hus Stockholm ska styras. Det kommer krävas uppgörelser över blockgränserna med stor sannolikhet.

– Om man vet hur den här staden fungerar så tror jag att det är svårt att klara av med ett minoritetsstyre. Vi kommer sätta oss ner nu och analysera och se vad vi kan göra. Men vi sätter oss inte på något vis i en situation där SD får inflytande, snarare tvärtom. Vi kommer ha diskussioner med alla partier över blockgränserna för att lösa den här situationen. Vi behöver ett stabilt styre i staden.

Så slutade valet i Stockholm i natt

Även finansborgarrådet Karin Wanngård (S) var inne på samma linje i natt och öppnade upp för blocköverskridande samarbeten.

Vilket parti i alliansen ser du att ni har störst möjlighet att komma överens med?

– Jag kan inte svara på det nu. Nu ska vi sätta oss internt och gå igenom hur vi ska börja de diskussionerna, säger Daniel Helldén.

Men samtidigt hade inte Anna König Jerlmyr givit upp målet om att få styra staden i natt. Även hon pratade om blocköverskridande samarbete och uteslöt också Sverigedemokraterna – men också Vänsterpartiet.

Då återstår det inte så många partier, vad svarar du när hon ringer i såna fall?

– Som jag sa, vi ska prata med alla partier utom SD.

Vilka ingångar och eventuella krav kan ni komma att ha i såna diskussioner med alliansen?

– Oavsett om vi får ihop en majoritet med de rödgröna eller över blockgränserna har jag inte den diskussionen nu med Direktpress. Det får jag återkomma till.