Nödrop. Sedan Skärholmens Hembygdsförening förlorade sina lokaler har ordförande Elisabeth Ineheim föreningens material i travar hemma. Foto: Foto: Rasmus Panagiotis Columbus (arkivbild)

Hembygdsföreningen kämpar på ett år till

Nedläggningshotade Skärholmens hembygdsförening lever kvar. I alla fall i ett år till. Det beslutade styrelsen under förra helgens ödesmöte.

  • Publicerad 16:13, 1 apr 2019

Skärholmens hembygdsförening har haft ett tufft år. I somras fick de veta att de skulle bli av med sina lokaler i Skärholmens gård och deras försök att hitta andra lokaler har hittills misslyckats.

– Det har varit en jättejobbig process. Vi har varit tvungna att slänga och ge bort väldigt mycket material. Det tog mentalt, vi kände att vi tappade styrfarten, säger Elisabeth Ineheim, ordförande.

Ödesmöte för Skärholmens hembygdsförening

Den 24 mars var det dags för föreningens årsmöte – och beskedet som Elisabeth Ineheim tidigare gett var att om inte fler engagerade sig i föreningen skulle den upplösas.

– Vi tog ett första beslut om nedläggning. Men enligt stadgarna krävs två årsmötesbeslut för att det ska gå igenom, så om vi får lite fart och flyt på det här kommer vi inte att rösta för en nedläggning nästa år, säger hon.

Nya styrelsemedlemmar klev in

Det ser nämligen lite ljusare ut. Det kom "hyggligt med folk" på årsmötet. Och tre nya personer engagerade sig i styrelsen, varav två är under femtio år – en betydande föryngring i en förening som enligt Elisabeth Ineheim har en "otroligt hög medelålder".

– Det vi behöver nu är en kassör, det skulle vara väldigt trevligt om en kompetent sådan kunde kliva in här.

Förutom nya medlemmar är det en lokal som krävs för att föreningen nu ska kunna fortsätta finnas kvar. Drömmen är en plats där föreningen kan ha sina fotografier och böcker, som är öppen för vem som helst att kliva in i, ta en kaffe och snacka gamla fotografier och minnen.

Föreningen har tidigare försökt hitta lokaler som de kan dela med Vårberg-Skärholmens scoutkår och det arbetet ska de fortsätta på.

– Jag drömmer om att sitta på golvet, omringad av scoutbarn och berätta om hur Gustav Vasas intåg i Stockholm. Hur han sov i tältläger just vid Sätra gård. Ge barnen det sammanhanget – det är samma gräs som de går på idag! Ska man ro en båt framåt, då gäller det att kunna se bakåt, säger Elisabeth Ineheim.

Lokalbrist hotar Skärholmens hembygdsförening