Putte Vallin och Lasse Hanell från Hässelby hembygdsförening drog sitt förslag på hur Lövstabadet kan räddas. Foto: Evelina Hertz

Hembygdsföreningen: Så kan Lövstabadet räddas

Igår var det dags för årets första möte för lokalpolitikerna i Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnd. På plats var också hembygdsföreningen för att presentera sitt förslag på hur Lövstaverket kan byggas – utan att badet försvinner.

  • Publicerad 11:13, 1 feb 2019

Det var fullsatt på åhörararbänken när politikerna i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd hade första mötet för året igår.

På plats fanns Lasse Hanell och Putte Vallin från Hässelby hembygdsförening för att presentera sitt förslag på hur Lövstaverket kan byggas – utan att Lövstabadet försvinner.

– Vi har träffat Exergi tre gånger och har gått igenom deras planer väldigt noggrant. Det kommer bli bra, men Lövstabadet och Tempeludden, som är en sakral, får inte försvinna. Vi får ont i magen av tanken på det, säger Putte Vallin.

Deras förslag är att sponta upp sprängstensvallen så att kajerna kan vridas 90 grader och och läggas med kanten mot kullarna. På det sättet behöver de inte ligga längs med den gamla kajen och badet kan bevaras, menar de.

Lövsta båtklubb går däremot inte att rädda enligt det här förslaget. Men Lasse Hanell och Putte Vallin har hittat en alternativ plats för den (se karta).

Vad tycker Stockholm Exergi om ert förslag?

– De gillar det men menar att det inte går att sponta upp sprängstensvallen. Men vi menar att det visst går, det kostar bara mer pengar, säger Putte Vallin.

I förslaget finns även idéer på att anlägga ytterligare ett nytt familjebad, dra om gång- och cykelvägen så att den går hela vägen till Järfälla samt nya parkeringsplatser och toaletter. Dessutom vill de anlägga fotbollsplaner intill golfklubben.

Något som Lotta Hager, som har golfklubben i Lövsta, är positiv till.

– I nuläget får vi vårt kontrakt förlängt årsvis så därför är det svårt för oss att göra några större investeringar. Men om vi skulle få ett längre kontrakt kan vi ta hand om fotbollsplanerna samt bygga omklädningsrum och toaletter – som också kan användas av dem som springer i spåret, säger hon.

Även Bo Arkelsten (M), ordförande i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd gillar hembygdsföreningens idéer.

– Vi har kommit överens om att de skriva ett medborgarförslag så att vi kan se till att de som bestämmer får ta del av det, säger han.

Såhär vill Hässelby hembygdsförening rädda Lövstabadet. De har även flera förslag på hur området kan utvecklas samtidigt. Foto: Hässelby hembygdsförening

Här är förslaget från Stockholm Exergi, som innebär att Lövstabadet och Lövsta båtklubb försvinner. Foto: Stockholm stad

Detta hände också på mötet:

Verksamhetsplanen för 2019 klubbades igenom. Enligt ordförande Bo Arkelsten är tryggheten det stora fokuset. Arbetet med Trygghetsrådet kommer att fortsätta och utökas med representanter från SL och trafikkontoret. Man söker också pengar för att rusta upp fler lekparker och för att hålla den fysiska miljön ren och snygg. Den politiska majoriteten vill också se fler kameror och mobila ordningsvakter i stadsdelen.

– Ett annat fokus är näringslivsrådet som inte har fungerat tidigare. Vi ska samla näringsidkare så att det skapas ett kontaktnät. De kan bidra till tryggheten men det är också viktigt att de känner sig trygga, säger Bo Arkelsten.

Annars handlar verksamhetsplanen mycket om att få kärnverksamheten att fungera, menar han.

Kvällens favorit i repris:

Just tryggheten ledde fram till en diskussion om de satta trygghetsmålen. I målen från kommunfullmäktige ska 77 procent av invånarna känna sig trygga. Stadsdelens mål är satta till 58 procent.

– Det är alldeles för lågt. Det målet borde vara hundra procent, sa Lisa Carlsson (S), vice ordförande i stadsdelsnämnden.

– Det är bättre med realistiska mål, svarade Bo Arkelsten (M).

Men, vänta nu? Har vi inte hört den här diskussionen förut? Japp, inför beslutet om förra årets verksamhetsplan som handlade om exakt samma siffror med exakt samma argument men då i omvända roller...

Skarp kritik mot låga trygghetsmål: "Ordbajseri"

Sugen på mer?

HÄR kan du läsa protokollet med alla beslut när det publiceras.

Nästa möte är torsdag 7 mars i på Astrakangatan 19, Hässelby gård. Observera att informationsstunden och den öppna frågestunden börjar klockan 18. Själva mötet börjar klockan 19.

Ung man knivhuggen i Hässelby gård

Nyheter Polisen går igenom övervakningsfilmer Sent i lördags kväll påträffades en ung man med stickskador i ryggen på Hässelby torg. Polisen går nu igenom övervakningsfilmer som kan ha fångat händelsen.måndag 18/11 14:00

Här ska plattformsbarriärer i t-banan testas

Nyheter Försöket halveras Bagarmossen har valts ut som försöksstation när plattformsbarriärer ska testas i tunnelbanan. Planerad driftstart är 2021 och därefter ska en utvärdering göras för eventuell permanentning.måndag 18/11 12:03

Vi är Västerort

Stockholm Direkt