Anders och Per-Inge där julgranen brukar stå. En handfull aktiva medlemmar arbetar aktivt på Hersbygården för att anordna julmarknaden varje år. Foto: Anton Kyhlbäck

Hembygdsgården laddar för julmarknad

Runt tusen personer brukar besöka julmarknaden på Hersby hembygdsgård. Den 8 december är det dags för dans runt granen, försäljning av julpynt och fika med glögg. Hur länge har ni hållit på med det här på föreningen?

  • Publicerad 16:50, 19 nov 2019

– Jag tror att det nästan är sedan 1934, när vi började, säger Anders Broberg, ordförande i Sollentuna hembygdsförening, och vice ordförande, Per-Inge Gyllenhammar, tillägger:

– Inte helt säker på det. Men sedan slutet av 30-talet är det i alla fall. Så uppemot 80 år, säger han.

Vad har ni för stående inslag?

– Dans kring granen, så klart, säger Per-Inge.

– Vi dukar ett julbord likt det man hade en gång i tiden, under bondesamhället på 1700-talet. Det kommer som vanligt säljas julpynt som onsdagsgruppen har arbetat med, säger Anders och Per-Inge tillägger:

– Vi brukar sälja julkärvar, men halmen har inte grott så bra så vi får se hur det blir i år. Det blir hästridning, som är mycket populär bland barnen.

Tomten kommer

Julmarknaden i Hersby är ett av hembygdsföreningens två stora sammankomster under året – förutom midsommarfirandet. Ett 1000-tal personer brukar komma på besök, berättar Anders och Per-Inge, när det bjuds upp till dans framför logen och fika i Rotebrostugan.

Dagens samordnas med Sollentuna folkdansgille och Sollentuna slöjdgille.

När ställer ni dit granen?

– Det brukar vara samma vecka som den första helgen i december. Vi får den av kommunen som säkert plockar den från Järvafältet, säger Per-Inge Gyllenhammar.

Kommer tomten?

– Det är klart! En julmarknad utan tomte… det vet jag inte om det går, säger Per-Inge.

– För barnen är det ett viktigt inslag. Det är också en gammal tradition, säger Anders.

Per-Inge Gyllenhammar, vice ordförande i Sollentuna hembygdsförening. Foto: Anton Kyhlbäck

Anders Broberg, ordförande i Sollentuna hembygdsförening. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här firas en jul för alla i Sollentuna

Nyheter "Man behöver inte skrämmas eller dra sig för att komma" Julafton är inte bara Kalle Anka, mat och yviga barrträd. Det är även en helg då ensamheten blir påtaglig för många. Anna Runesson och Peter Holstad är två Sollentunabor som arbetar för att fler ska...fredag 6/12 16:30

Kvinna i 40-årsåldern misstänkt för grovt narkotikabrott

Nyheter "Det är elva häktade i samma ärende" säger åklagaren. En kvinna i 40-års åldern från Sollentuna har häktats för synnerligen grovt narkotikabrott. Elva personer misstänks i samma ärende, meddelar åklagaren.fredag 6/12 15:28

Arena Satelliten firar 10 år

Nyheter "Vi har strävat efter bästa möjliga aktivitetshuset för alla" På torsdagen bjöds det på bubbel och snittar på Arena Satelliten för att fira att ungdomshuset fyller tio år.fredag 6/12 14:47
Stockholm Direkt