Anders och Per-Inge där julgranen brukar stå. En handfull aktiva medlemmar arbetar aktivt på Hersbygården för att anordna julmarknaden varje år. Foto: Anton Kyhlbäck

Hembygdsgården laddar för julmarknad

Runt tusen personer brukar besöka julmarknaden på Hersby hembygdsgård. Den 8 december är det dags för dans runt granen, försäljning av julpynt och fika med glögg. Hur länge har ni hållit på med det här på föreningen?

  • Publicerad 16:50, 19 nov 2019

– Jag tror att det nästan är sedan 1934, när vi började, säger Anders Boberg, ordförande i Sollentuna hembygdsförening, och vice ordförande, Per-Inge Gyllenhammar, tillägger:

– Inte helt säker på det. Men sedan slutet av 30-talet är det i alla fall. Så uppemot 80 år, säger han.

Vad har ni för stående inslag?

– Dans kring granen, så klart, säger Per-Inge.

– Vi dukar ett julbord likt det man hade en gång i tiden, under bondesamhället på 1700-talet. Det kommer som vanligt säljas julpynt som onsdagsgruppen har arbetat med, säger Anders och Per-Inge tillägger:

– Vi brukar sälja julkärvar, men halmen har inte grott så bra så vi får se hur det blir i år. Det blir hästridning, som är mycket populär bland barnen.

Tomten kommer

Julmarknaden i Hersby är ett av hembygdsföreningens två stora sammankomster under året – förutom midsommarfirandet. Ett 1000-tal personer brukar komma på besök, berättar Anders och Per-Inge, när det bjuds upp till dans framför logen och fika i Rotebrostugan.

Dagens samordnas med Sollentuna folkdansgille och Sollentuna slöjdgille.

När ställer ni dit granen?

– Det brukar vara samma vecka som den första helgen i december. Vi får den av kommunen som säkert plockar den från Järvafältet, säger Per-Inge Gyllenhammar.

Kommer tomten?

– Det är klart! En julmarknad utan tomte… det vet jag inte om det går, säger Per-Inge.

– För barnen är det ett viktigt inslag. Det är också en gammal tradition, säger Anders.

Per-Inge Gyllenhammar, vice ordförande i Sollentuna hembygdsförening. Foto: Anton Kyhlbäck

Anders Boberg, ordförande i Sollentuna hembygdsförening. Foto: Anton Kyhlbäck

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

GUIDE: Här hittar du badplatserna i Norrort

Nyheter ✔Vattenkvalitet ✔Faciliteter ✔Parkering Saknar du playan nu när det rekommenderas att resa mindre? Misströsta inte, det finns gott om badmöjligheter på hemmaplan också. Här listar vi stränderna i Norrort.fredag 3/7 13:15

Byggstart för nya mässområdet nästa år

Nyheter "Efter många års planering kan vi nu äntligen sätta spaden i jorden" Den omstridda detaljplanen för gamla mässområdet har nu vunnit laga kraft. Exploatering av området väntas påbörjas under 2021.fredag 3/7 11:31

Bibblan tipsar: Sollentunaförfattare till sommarens läsning

Nyheter "Det är bra att passa på under sommaren" Bibliotekarien Ofelia Graah-Hagelbäck tipsar om böcker skrivna av Sollentunabor som passar bra i hängmattan under sommaren.onsdag 1/7 11:30
Stockholm Direkt