En dold bastu byggs på en hemlig plats i innerstan. Foto: Mostphotos

Hemlig bastu byggs i innerstan: ”Ser ut som en redskapsbod”

En unik minibastu byggs i innerstan, bara ett stenkast från vattnet. Men egentligen är bastun olaglig. ”Man får bara bygga en redskapsbod där, så därför gör vi en bod som innehåller en bastu”.

  • Publicerad 17:50, 18 maj 2017

Bastun, som ska uppföras på platsen i sommar, är byggd som en redskapsbod på tre kvadratmeter. Men hela huset går att ”vinkla ut”. Vips så har det skapats både bastulavar, ett fönsterparti och plats för ett aggregat.

– Det är omöjligt att se att det är en bastu innan huset fälls ut. En liknande konstruktion har nog aldrig tidigare gjorts, skrattar Anders Berensson, arkitekten som fått i uppdrag av en klient att ta fram en redskapsbod, som egentligen är en bastu.

Från början ser det ut som en vanligt redskapsbod. Men taket, och halva byggnaden, kan lutas bakåt och veckla ut en fullt fungerande bastu. Foto: Arkitekt Anders Berensson

Reglerna när det kommer till att bygga är tydliga: Uppför man något som inte är tillåtet måste man ta bort det som är själva problemet. Hela byggnaden måste alltså inte rivas, bara de delar som inte är tillåtna. Här blir det svårtolkat, eftersom bastun kan vecklas ihop och då återfå formen som redskapsbod.

– Det är alltid kul att försöka hitta kryphål i lagstiftningen. Självklart är det lite provocerande gentemot stadsbyggnadskontoret, men det är bra att reda ut var gränserna går och de som jobbar där tycker nog det är lite intressant att utreda det här, säger Anders Berensson.

När redskapsboden fälls ut bildas ett fönster ner mot vattnet under taknocken. Två bastulavar inuti samt fälls ut.

Bastuns exakta position, och vem som är klient, är hemligt. Men att den varma badstugan inom några veckor ska placeras någonstans i innerstan är klart.

– Ja, men mer än så kan jag inte säga, säger Anders Berensson.

Arkitekten har tidigare byggt en annan så kallad ”Secret Sauna”, som finns och används flitigt på en hemlig plats i Stockholms skärgård.