Genrebild. Tre anonyma kockar gör det de älskar för att sedan åka runt och dela ut runt om i Stockholm. Foto: Mikael Andersson

Hemliga kockar fixar husmanskosten

Tre hemliga kockar i Västerort har slagit sig ihop och börjat laga matlådor för sjuka och pensionärer som inte kan gå ut. På bara två dagar har förfrågningarna ökat lavinartat.

  • Publicerad 11:30, 19 mar 2020

Vi lagar traditionell husmanskost, sådant vi vet att gamla uppskattar.

Det var i helgen som idén föddes till att laga mat till gamla och sjuka som sitter i karantän. När de tre arbetskamraterna insåg att det inte skulle gå att jobba på ett tag kom idén upp för "nödraketen".

– Vi kände att vi kunde lika gärna göra detta som något annat och började laga mat, berättar en av kockarna.

På restaurangen där de jobbar är det folktomt, men folk behöver fortfarande äta. Så istället för att folket ska behöva komma till maten så låter de maten komma till folket. Redan på onsdagen kom första matlådorna ut.

Lagar traditionell mat

Kockarna är vana vid att laga hållbar och trendig mat för stora sällskap och konferenser, men i och med det här sidoprojektet ser de sin chans att få sätta tänderna i lite gamla traditionella recept.

– Vi lagar traditionell husmanskost. Sådant vi vet att gamla uppskattar. Det blir köttbullar och långkok.

De tre kockarna har jobbat tillsammans i över ett decennium och är en tajt trio i köket. De har som mål att hålla nere priserna för pensionärer och har annonserat att om de får ihop distributionen på ett vettigt sett så kommer priset för en måltid bli ännu billigare.

Anonyma av en orsak

Att kockarna vill vara anonyma finns det flera skäl till. De har redan problem med att hinna med all leverans. Redan efter en dag hade de 60 beställningar. Mat som de tillbringade hela onsdagsförmiddagen med att distribuera, för att sedan på kvällen ställa sig vid kastrullerna igen för att fixa morgondagens leverans.

– TV hörde av sig redan innan vi ens hade levererat första matlådan. Vi har varit lite rädda för media eftersom vi inte har resurser att växa.

Framförallt behöver kockarna ett större kök där de kan hålla till.

– Vi har tänkt lite på alla gymnasieskolor som har stängt. Det vore ju helt fantastiskt att få använda ett kök på någon stängd skola för detta.

Nödraketen

Nödraketen heter @nodraketen på twitter och instagram och har mejl nodraketen123@gmail.com

Kockarna lagar husmanskost så som köttbullar med gräddsås, eller gulaschgryta på högrev.

En pensionsmåltid kostar: 60kr

Vi är Västerort

    Stockholm Direkt