NY BIOGRAF? Filmstaden har siktat in sig på att bygga en ny biograf istället för att göra om befintliga lokaler. Men det kräver att den tilltänkta byggherren får loss lite mark. Foto: Mostphotos

Hemliga planen för ny bio på Kungsholmen

Idén om att bygga om en befintlig lokal har slopats. Nu jobbar Filmstaden, före detta SF Bio, efter en en hemlig plan för att öppna en efterlängtad biograf på Kungsholmen. Men arbetet går trögt.

  • Publicerad 20:00, 3 dec 2018

Från bio-mecka till öken. Det är 22 år sedan Kungsholmens sista biograf, Draken, stängdes. Men för två år sedan väcktes filmhoppet när SF Bio, numera Filmstaden, basunerade ut att de minsann letade lokal i stadsdelen och att det var prioriterat. Målet var en ny kvartersbio med tre-fem salonger och man kollade skarpt på åtminstone två lokaler.

Kungsholmen kan få ny biograf – efter 20 år

Men det blev inget av dessa.

Och att bygga om någon befintlig lokal till en bio är inte ett alternativ längre.

I stället har bolaget en ny plan som det är mycket hysch-hysch kring.

Filmstaden har sedan något år tillbaka kontakt med en byggherre som flaggat för sitt intresse till kommunen för att bygga på en bit mark på Kungsholmen. I byggherrens plan ingår bland annat plats för den nya bion. Men byggherren, plats och utformningen av bion håller Filmstaden hemlig.

– Det handlar om en ny biograf i en ny byggnad. Men jag går inte in mer exakt på hur tanken är. Men vi har en plan och där finns den med, säger Måns Engquist, etableringschef på Filmstaden.

Kungsholmens planer på bio står still – ”inte rört sig en millimeter”

Problemet? Det verkar gå rätt trögt. Planerna har funnits i cirka två år och inte rört sig "varken framåt eller bakåt", enligt Måns Engquist. För Filmstadens del handlar det om att de är beroende av både byggherren och staden som ska nappa på dennes bygg-idé.

Samtidigt verkar biointresset i stan vara stort, till exempel har Bio Capitol vid St Eriksplan gjort succé och man tittar redan på att bygga fler salonger.

Supersuccé för nya kvartersbion i Vasastan

Ska ni försöka snabba på processen på något sätt?

– Processen måste få ha sin tid. Vi har många andra projekt också så det här är inte ”top of the line” och inget vi ska stressa fram. Allting handlar om vad som sker i olika kommuner. Kommer kommuner eller fastighetsägare framåt på andra orter prioriterar vid de projekten eftersom vi inte kan påverka situationen här. Vill man bygga något nytt tar det ännu längre tid att få fram, säger Måns Engquist.

Stan kan få ny biograf – är det Kungsholmens tur nu?

Även konkurrent har planer på nya biografer

Filmstaden är de är inte de enda bolaget med bio-planer för Stockholm. Förra året proklamerade Nordisk Film att de, bland annat i samarbete med Atrium Ljungberg, planerar att öppan 10-12 biografer i landet, bland annat i Stockholm, där även Kungsholmen var ett alternativ. Inom kort öppnar de i Uppsala. Men när det gäller planerna på att öppna i Stockholm eller rent av Kungsholmen är det locket på.

Ambitionerna är oförändrade men bolaget vill i dagsläget inte kommentera etableringsplanerna mer konkret enligt Erik  Kongsvik-Ibsen, operativ chef på Nordisk film.