Familj. Peter Dahlström, Margareta Wieweg och Lilli Dahlström går ofta förbi och njuter av trädet. "Jag hoppas det står kvar där för alltid, det pryder sin plats", säger Margareta Wieweg. Foto: Sacharias Källdén

Hemligheten bakom minnesträdet i Västertorp

För ett par veckor sedan efterlyste vi information om trädet i Västertorp som donerats till minne av Martin och Axel Dahlström. Här är historien om familjen som i 25 år vårdat minnet efter sina älskade familjemedlemmar som rycktes ifrån dem alldeles för tidigt.

  • Publicerad 20:00, 22 okt 2019

1987 och 1988 var två tunga år för familjen Dahlström. Först avled pappa Axel och året därpå lillebror Martin, endast 31 år gammal. Några år senare kom ett erbjudande från Stockholms stad: Köp ett träd så kan du dedikera det till valfri person. Perfekt, tyckte familjen som lät plantera det utanför mamma Lillis lägenhet i Västertorp. 

Här kan du vandra bland Sveriges alla lövträd

– 1994 planterades det och först nu uppmärksammas det. Jag tycker det är lite konstigt, säger Lilli Dahlström. 

Minnen. Margareta Wieweg tittar på den senaste skylten under grenarna till minnesträdet som ska hedra hennes lillebror och pappa. Foto: Sacharias Källdén

Inspirerad från Schweiz

Nu har trädet vuxit upp till en ståtlig lind på ett tiotal meters höjd. Att det blev en lind var ett mycket medvetet val. Lilli Dahlström är född och uppvuxen i Zürich, Schweiz, där de blommande lindarna fyller staden med dofter om sommaren. Idag är hon 93 år gammal, och sin egen lind tittar hon på varje dag från fönstret.

– Det känns fantastiskt att se den varje dag. Framförallt nu på hösten när löven försvinner, då ser jag den mycket bättre, säger Lilli Dahlström och pekar menande på ett par träd som annars skymmer lägenheten. 

Gemensamt. Hela familjen, inklusive barn och barnbarn, står med på minnesskylten. Foto: Sacharias Källdén

Skönstaholmsfältet pyntas med träd

Hon har bott i lägenheten i Västertorp sedan 1950-talet, då tillsammans med sina tre barn och sin framlidne make. Skylten framför trädet är den tredje eller fjärde i ordningen. De tidigare har förolyckats på olika sätt, bland annat efter en incident med en åkgräsklippare, och kommunen har ersatt den varje gång. Marken som linden är planterad på är kommunal, men än så länge har den fått stå kvar. 

– Den har blivit så stor, det har jag inte tänkt på tidigare, säger Peter Dahlström, Lilli Dahlströms son, när han ställer sig i lövverket. 

Var naturälskare

I dag är det Martins syskon Peter Dahlström och Margareta Wieweg som tillsammans med sin mamma visar upp trädet som står i det skogsbryn där de lekte som barn. Då var området täckt av myrmark och tät skog, i dag är det parkmark med gräsmattor och enstaka träd. 

– Det känns helt rätt att det är just ett träd, för både pappa och lillebror älskade naturen, säger Margareta Wieweg.